Mediterrán étrend izületi fájdalmakra

Három hónapos mediterrán étrendet követően a legtöbb izületi fájdalomra panaszkodó ember jelentős javulásról számolt be

Három hónapos mediterrán étrendet követően a legtöbb izületi fájdalomra panaszkodó ember jelentős javulásról számolt be, ami azt jelenti, hogy csökkent a fájdalom, csökkentek a gyulladásos tünetek, az izületi duzzadások. Ugyanezeket a változásokat az úgynevezett nyugati étrend esetében nem tapasztalták.
Korábbi kutatások megerősítették már azt a tényt, hogy a mediterrán térségben lakó emberek több olivaolajat, valamint több főzött zöldséget fogyasztanak, amelyek megvédik őket az izületi gyulladás kellemetlen tüneteitől.
A mostani vizsgálatokba Svédországben élő betegeket vontak be, egyikük sem volt korábban vegetáriánus, illetve egyikük sem követte eddig a mediterrán étrendet. A vizsgálati eredmények szerint a mediterrán étrend segített a betegeken, függetlenül attól, hogy előtte milyen étkezési szokásokkal rendelkezett. Az új étrend hatására a betegeknek javult a fizikai teljesítményük, növekedett vitalitásuk. A kutatók a tervek szerint megvizsgálják azt is, hogy ha a betegek három hónap után is folytatják a mediterrán étrendet, vajon tovább csökkenek-e a tünetek, bár a korábbi vizsgálatok egybehangzóan állították, hogy a mediterrán étrendnek egyértelműen hosszú távú előnye van. Amennyiben egész életünkben a mediterrán étrendet követjük, jelentősen javul fizikai teljesítményünk, életminőségünk.
Az izületi gyulladást az immunrendszer hibás működése okozza, amikor eddig ismeretlen ok miatt az immunrendszer megtámadja az izületeket, ami gyulladáshoz, fájdalomhoz és az izületek feldagadásához vezet. Idővel ez a folyamat a csontokat is pusztítja, valamint az izületeknél található puha szöveteket.

A vizsgálatokban 26 izületi gyulladásos beteg kezdte el a mediterrán étrendet három hónapon keresztül. Kontroll csoportként 25 beteg a nyugati étrendet folytatta hasonlóan három hónapon keresztül. A kutatók segítették a betegeket, és az első három héten keresztül minden nap előkészítették az ételeket.

A mediterrán étrend szerint a betegek nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt, és hüvelyes nővényt fogyasztottak, sok halat, és kevés húst. Kevés mennyiségben fogyasztottak vörösbort is, valamint a zsír fő forrása az olivaolaj volt. mediterrán étrend előnyös hatása nem csupán az izületi gyulladásnál figyelhető meg, csökken a szívvel kapcsolatos betegségek, és a rák kialakulásának a kockázata.