A "mocskos punk-királynő" 60 éves

A piszkafavékony, mindig szakadtan, kócosan megjelenő Pattit 1975-ben ismerte meg a nagyvilág, amikor kiadta alapműnek számító albumát, a Horsest. Valóságos sokk volt ez a lemez a közönség számára: a féktelen érzelmek ilyen szemérmetlen megnyilvánulását előtte csak egy fehér előadó engedte meg magának, az öt évvel korábban elhunyt Janis Joplin. A párhuzam nem véletlen: Patti és Janis jó barátnők voltak, együtt merültek bele a drogmámorba, a tudattágításba, csak Patti, aki gyerekkori betegségei és több magánéletbeli megaláztatása miatt nagyon megkeményedett, túl tudta mindezt élni.

Bár Patti Smith kezdettől fogva félelmetes rock-előadónak számított, tulajdonképpen számára a zene csak ürügy volt a szélesebb ismertségre. Mint költőnő, akkor már évek óta amerikai értelmiségi körök kedvencének számított, olyan védencei akadtak, mint Allen Ginsberg, William S. Borroughs, Sam Shepard, akivel közös színdarabot is írtak, igazi példaképének azonban Arthur Rimbaud-t tekintette. 1969 és 1975 között hét verseskötete jelent meg, köztük a legnépszerűbb ma is a Babel. (Nem véletlenül honlapjának és klubjának neve "Babelogue").

Énekesnői pályafutásának első szakasza mindössze öt évig tartott. Négy lemezt jelentetett meg, a Horsest, a Radio Ethiopiát, az Eastert és a Wave-et. Ez utóbbit az egy hónapi uralkodás után gyanús körülmények között meghalt I. János Pál pápának ajánlotta, miután felgyógyult súlyos csigolyatöréses színpadi balesetéből. Lemezein és koncertjein is mindig ízelítőt adott szenvedélyes versmondásából. A Wave után 1979-ben elege lett a rock-bizniszből, férjhez ment Fred Sonic Smith-hez, az MC5 együttes vezetőjéhez és 9 évig csak gyermekei nevelésének élt.

1988-ban a Dream of Life című albummal rövid időre visszatért, de csak 1996-tól él ismét benne folyamatosan a köztudatban, azóta újra koncertezik. Férje halálára született a Gone Again című album, majd egy évvel később, miután szinte egyszerre vesztette el Ginsberget és Borroughs-t, a Peace and Noise-ban vett tőlük búcsút. A gyász évtizedét a The Coral Sea verseskötet teljesítette be (1996), amelynek fotóit AIDS-ben meghalt egykori élettársa, Robert Mapplethorpe készítette. A 2000-ben megjelent Gung Ho című albumát a tibeti függetlenségi mozgalom ihlette, míg a 2004-es Trampin az iraki háborút állította pellengérre.

Ezek csupán egyes állomásai Patti Smith szerteágazó tevékenységének. Rendszeresen jelennek meg kritikái, esszéi a költészetről és nagyvilágról, előadóesteket tart kortárs zeneszerzőkkel, rajzait is publikálta. 1998-ban kiadták verseinek gyűjteményes kötetét. Számára az írás a legfontosabb, valóságos megtisztulási folyamat. "Minden sor számomra fizikai cselekedet. Ha leülök az írógépemhez, megőrülök. Gesztikulálni kezdek, mint egy majom és elönt a veríték" - írja magáról Patti, akinél az extázis mindig legbelülről jön.

Legújabb kötete, a gyermekkor traumáit feldolgozó Auguries of Innocence, tavaly jelent meg. Elismerik rajztehetségét is: 2003-ban a pittsburghi Andy Warhol-múzeumban nyílt kiállítása. Közben szakadatlanul koncertezik: 1998-ban és 2003-ban Budapesten, a Sziget-fesztiválon is fellépett, ez utóbbi koncert különösen emlékezetes volt a napokig tartó eső utáni sártengerrel, amelybe az extázisba eső rajongók egymás után ugrottak fejest. 2005-ben megkapta a francia Becsületrend parancsnoki fokozatát, és a londoni Meltdown fesztivál háziasszonyaként színpadra állította a Horsest, a lemez megjelenésének 30. évfordulóján.