Élj cukorbetegen is egészségesen!

A cukorbetegség egy anyagcsere-betegség, melyet a szervezet által termelt inzulin elégtelensége vagy hiánya, illetve a szervezet sejtjeinek csökkent inzulinhasznosítási képessége okoz. Az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben termelődik és a vércukorszintet (glukóz) szabályozza.

A cukorbetegség egy anyagcsere-betegség, melyet a szervezet által termelt inzulin elégtelensége vagy hiánya, illetve a szervezet sejtjeinek csökkent inzulinhasznosítási képessége okoz. Az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben termelődik és a vércukorszintet (glukóz) szabályozza. A vércukorszint szabályozása mellett a diabétesz rontja a zsíranyagcsere szabályozását is. A diabétesz gyakran kapcsolódik elhízással és magas vérnyomás betegséggel.

A cukorbetegség sok esetben lassan, szinte tünetek nélkül fejlődik ki. Ennek ellenére rendkívül súlyos, az életet is veszélyeztető szövődményekkel járhat. Az időben felismert betegség diétával, illetve szükség szerinti inzulinpótlással jól karbantartható, s a szövődményei megelőzhetők.

A legújabb adatok szerint a cukorbetegség ma Magyarország lakosságának 6-7 százalékát érinti, és a betegek körülbelül felének nincs tudomása a problémájáról. Nagyon fontos, hogy a betegséget időben észleljék, és megkezdjék a megfelelő kezelést, mivel sokszor már csak a szövődmények - a szemészeti, vese, vagy szívérrendszeri problémák - jelentkezésekor ismerik fel a diabéteszt.

Új készítmény a cukorbetegek szolgálatában
A legmodernebb ultragyors hatású, úgynevezett analóg inzulinok a bőr alatti kötőszövetből azonnal felszívódnak, így közvetlenül étkezés előtt adhatók, nem szükséges (a hagyományos gyorshatású inzulinoknál elengedhetetlen) kivárás az inzulin beszúrása és az étkezés között. Ez óriási életminőségi javulást jelent. – Ezért mondhatjuk, hogy ma már a cukorbeteg is úgy élhet, mint egészséges társai.

Társadalmi kampány
Augusztus végétől társadalmi célú kampány indul, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ) kezdeményezésére, a televízió, a sajtó és internetes tartalomszolgáltatók közreműködésével. E kampány célja, hogy segítse a betegség mielőbbi felismerését, s megismertesse a kezelés egy új, az elterjedteknél korszerűbb módszerét.

Több, mint fél millió cukorbeteg él Magyarországon, akiknek fele nem is tud a betegségéről. A legtöbben titkolják, szégyellik a diabéteszt, mert azt gondolják, hogy állapotuk, s az abból következő kényszerű életvitelük miatt hátrányos megkülönböztetés érheti őket. Az augusztus végén induló kampány éppen azt mutatja be a cukorbetegeknek, hogy nem kell feltétlenül kényelmetlenebbül élniük, mint az egészségeseknek. Amennyiben betartják a kezelésükkel, életmódjukkal kapcsolatos előírásokat, akkor legalább ugyanolyan egészségesen élhetnek, mint az átlagember.

A kampányban olyan ismert személyiségek is részt vállaltak, mint Erős Antónia (aki köztudottan maga is cukorbeteg), Schobert Norbert fitneszedző, valamint az RTL Klub főzőpárosának tagjai, Kovács Lázár és Kaszás Géza.

Gála a cukorbetegekért
A megmozdulás csúcspontja az október 11-i Novo Gála és cukorbeteg családi nap, amelyre a rendezők mintegy 3-5 ezer látogatót várnak.

Itt a résztvevők mindent megtudhatnak a cukorbetegségről, annak fajtáiról, a felismerést segítő tünetekről és a korszerű kezelési módokról. A helyszínen megmérhetik a saját vércukor-szintjüket és megismerkedhetnek a legújabb inzulinbeadó eszközökkel. A program szórakoztató részében szerepet vállalt mások mellett Auth Csilla, a Crystal zenekar, Roy és Ádám, a Padödö és Bodrogi Gyula, aki mint Süsü szórakoztatja majd a gyerekeket.

A Novo Gála 2003. október 11-én (szombaton) 10-18 óra között lesz a Budapest Kongresszusi Központban (1123 Budapest, Alkotás u. 63-67.). A cukorbetegek és családtagjaik számára szervezett, díjmentesen látogatható rendezvényről bővebb információ a hétköznap délelőttönként a 06 80 200 970-es ingyenes zöld számon kérhető.