Currys tofu

A tofut - más néven szójababsajtot - a kínai konyhaművészetből ismerhetjük. A hagyományos távol-keleti szójatermékek életfontosságú anyagokat tartalmaznak: a nagyon fontos sejtalkotót, a lecitint, fitoösztrogént, azaz természetes növényi hormonokat. Ezzel magyarázható, hogy a kínai és a japán nők változáskori tünetei lényegesen enyhébbek...

A tofut - más néven szójababsajtot - a kínai konyhaművészetből ismerhetjük. A hagyományos távol-keleti szójatermékek életfontosságú anyagokat tartalmaznak: a nagyon fontos sejtalkotót, a lecitint, fitoösztrogént, azaz természetes növényi hormonokat. Ezzel magyarázható, hogy a kínai és a japán nők változáskori tünetei lényegesen enyhébbek, mint az európai illetve a tengerentúli társaiké. A szójatermékek javára írandó az is, hogy több ezer éves múltjuk van: a szójacsíra fogyasztásával ötezer évvel ezelőtt íródott császári rendelet foglalkozott Kínában. A tofu és a szójatej készítéssel kapcsolatos írásos emlékek is több mint kétezer évesek. Pozitív élettani hatásuk között kiemelendő, hogy alapanyaguk azon kevés növény közé tartozik, amelyek az esszenciális aminosavakat olyan arányban tartalmazzák, mint a hús, ezért megfelelő húspótlók.


Hozzávalók
20 dkg tofu
10 dkg szójakocka
30 dkg burgonya
30 dkg sárgarépa
2 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
3-4 babérlevél
1/2 l tej
1/2 ek. curry
1 kk. pirospaprika
delikát
bors
cukor
olaj

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát, foghagymát olajon dinszteljük. Ha már megüvegesedett, hozzáadjuk a kockára vágott tofut, a jól megmosott és lecsorgatott szójakockát, a curryt, a delikátot, a pirospaprikát és a borsot, néhány forgatás után a feldarabolt burgonyát, sárgarépát és tejjel felöntjük. Fedő alatt 15-20 percig főzzük közepes tűzön.