Mégsem halt ki a kínai folyami delfin?

A kínai folyókban honos pajcsi (baiji) nevű delfinfajtából már 2004 óta nem láttak egyetlen példányt sem. Kínai, japán és amerikai tudósok tavaly decemberben is kutattak utána a Jangcén 26 napig, de nyomát sem találták.

Idén nyáron hat héten keresztül újabb nemzetközi kutatócsoport próbálkozott ugyanott és ők sem találtak pajcsit. Ekkor úgy vélték, hogy a végveszélybe sodort faj valószínűleg már ki is halt

A közép-kínai Anhuj (Anhui) tartományból származó videofelvétel azonban újra élesztheti a delfinfaj túléléséhez fűződő halvány reményeket.

Vang (Wang Kexiong) a kínai tudományos akadémia hidrobiológiai intézetének munkatársa szerint szakértők is megerősítették, hogy a képeken egy pajcsi látható. Arról nem érkezett jelentés, hogy az újabb bizonyítékok nyomán a delfin felkutatására terveznek-e újabb expedíciót.

A folyami delfinállomány kipusztulását a kihalt nagytestű emlősök többségétől eltérően nem a célzott vadászat okozta, hanem a vízszennyezés, a hajóforgalom, a hatalmas duzzasztógátak, és a szabályozatlan halászat kegyetlen módszerei, amelyeknek a halászok szándéka ellenére is rengeteg delfin esett áldozatul.

Az 1970-es évek vége felé a tudósok még néhányszázra becsülték a folyami delfinek számát, 1997-ben viszont már csak 13 esetben látták.

Az édesvizet kedvelő pajcsi - tudományos nevén lipotes vexillifer - a tengeri emlősök fejlődési útjáról nagyjából húszmillió éve elkanyarodott lipotidae család utolsó leszármazottja. A 2,5 méteres, fehér színű, hosszú keskeny csőrű delfinek 3-4 példányból álló csoportokban élnek és halakkal táplálkoznak.

(MTI)