A csíra életerő

A gabonacsíráztatás a gabonatermesztéssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarországra. A csíráztatás rituális szokásként is élt: a halált és újjászületést szimbolizálta. Csíráztatott gabonából készült a karácsonyi asztal dísze, de a csírából készült édes lepényeknek és sörnek is nagy keletje volt az év minden szakaszában.

A gabonacsíráztatás a gabonatermesztéssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarország területére a bronzkor idején. A csíráztatás rituális szokásként is élt: a halált és újjászületést szimbolizálta. Csíráztatott gabonából készült a karácsonyi asztal dísze, de a csírából készült édes lepényeknek - a tájanként változó nevű csiripszlit, csíramálét, szaladost avagy köttést a csírázott, kiszárított és megőrölt mag lisztjéből vízzel készítették - és sörnek (régiesen: szaladser) is nagy keletje volt az év minden szakaszában.

A kicsírázott mag rendkívül tápláló élelem. Előállítása egyszerű, 4-5 nap alatt elkészül, az év bármely szakaszában hozzáférhető, a csíráztatáshoz nem kell föld se és a kicsírázott magból a szervezet által könnyen feldolgozható, vitaminokban, ásványi sókban és fehérjékben gazdag ételek készíthetők.

Élő élelmiszer
A biocsírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúra jelleggel - rendkívül fontos, különösen a téli időszakban, amikor kevés a friss vitaminban gazdag zöldségféle. A mag csírázásakor az előzetes beáztatás hatására a benne található enzimek aktiválódnak, segítségükkel az összetett szénhidrátok egyszerű szénhidrátokra, a fehérjék aminosavakra, a zsírok nagyrészt zsírsavakra bomlanak. Az ásványi anyagok a szervezet által jobban hasznosíthat, nagyrészt vízben oldható ásványi sókká alakulnak. A csírákban a többszörösen telítetlen zsírsavak is megtalálhatók, ezeket nevezik nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsavaknak.

Miután a legtöbb helyen gyakorlatilag lehetetlen biotermeléssel nőtt friss élelmiszerhez jutni, ez az egyszerű út az egészséges táplálkozáshoz igazán megérdemli, hogy megismerkedjünk vele. Az enzimek komplex katalizátorok, amik ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz táplálkozás, a betegségek óriási mennyiséget fogyasztanak, így idővel az egyensúly megbomlik, a szervezet egyre jobban ki van téve a súlyos betegségeknek.

A csíra ételek készítésekor figyelembe kell venni, hogy melegítés hatására minden hasznos enzimet elpusztul, ezért ajánlott ezen ételeket nyersen fogyasztani. A sokáig tartó enzimhiány miatt a szervezet tartalékai annyira elapadhatnak, hogy korai öregedés léphet fel, ezt azonban megelőzhetjük: szervezetünk felerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek rendszeres bevitelével és pótlásával. A csíráztatott gabonákban, magokban található dimetoxi, benzokinon és hidrokinon az aszkorbinsavval nagyon nagy hatással tudnak lenni a gyenge szervezetre, segítik a megerősödését. A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal.

A biocsírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak mint a hús, de nem hizlalnak (azonnali energiát adnak, hiszen "élő ételek"), mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket. Ma amit enni tudunk, nagyon egyszerű. Nyers ételt enni abban a formában, ahogy a természetben található.

Brokkoli csíra
· vegyületeiben a legerősebb zöldségfélék közé tartozik
· a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat
· rengeteg, a szervezet számára hasznos vegyületet tartalmaz

Búza csíra
· gátolja a rákos sejtek életben maradását
· tisztítja a májat
· erősíti az idegrendszert
· potencianövelő
· hurutoldó
· gyulladásgátló, baktériumölő hatású
· segíti az emésztést
· egyensúlyban tartja a vérnyomást
· csökkenti a radioaktív sugárterhelést
· segíti a vér oxigén ellátását
· tápegész élelmiszer

Lencse, borsó, babfélék csírája
· azt mondják a babfélékre, "jó a szívnek" kitisztítják a vérbél az LDL-t (rossz koleszterin)
· nagyon magas a rost tartalmuk, csökkentik a vérnyomást
· csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintjér, nem szorulnak a test saját inzulinjára
· a bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok erős rákblokkoló anyagok
· a proteázok (proteázinhibitorok) megelőzik a sejtek rákossá alakulását
· komplex cukrot tartalmaznak, amiket a vastagbél baktériumok megtámadhatnak, gázt fejlesztenek (a hüvelyesek rendszeres fogyasztói hozzászoktak
· a zöldborsó csírának szerepe van a vakbélgyulladás előfordulási valószínűségének csökkentésében
· rendkívül sok vastartalma segíti a vérképzést

Lucerna (alf-alfa) csíra
· olyan ásványi sókat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért
· rostja lelöki a koleszterin lerakódásokat az erek faláról, szponin tartalma lekaparja és feloldja
· magas mangántartalma miatt csökkenti a vércukorszintet
· segít izületi gyulladásnál, reumánál, fekélynél
· szoptatós anyáknál tejserkentő
· roborál
· a benne levő rengeteg növényi hormon miatt csodálatos ösztrogén hatása van, amely pl. segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében
· segít érszűkületnél
· B12-vitamin tartalma vérszegénységet gyógyít
· K-vitamin tartalma megelőzi a thrombus (vérrög) kialakulását, csökkenti a vérzéseket (fokozott havi vérzés, méhvérzés)
· vastagbél-gyulladásban szenvedők gyógy-tápláléka
· L borostyánkősav-tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős

Mustár csíra
· gyógyhatása hasonló a retek csíráéhoz
· epe- és májbántalmakra
· emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás ellen
· jó hatású isiásznál, bőrkiütésnél
· serkentő, stimuláló
· oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést
· stimulálja az izzadást, ami lázcsökkenéshez illetve megfázás és influenza gyógyulásához vezet
· mellkasi fájdalom, váladékozás, hörghurut gyógyítható vele
· tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket

Napraforgó csíra
· magas foszfor és kalcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet- és izomtónushoz, idegrendszerhez
· vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges
· jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
· magnéziumot tartalmaz az izom- agy-, tüdőszövetek működéséhez
· fehérjetartalma 30%
· kiváló niacin (bőrvitamin) forrás
· gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású
· magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát
· klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez
· tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van,
· jótékony hatással van a cukorbetegségre

Retek csíra
· természetes antibiotikum
· több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el
· kiüríti a bélférgeket
· tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát
· pakolást is lehet készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat (összeturmixolt csírát liszttel elkeverni)
· készíthetünk lábfürdőt, enyhíti a fejben vértolulást
· a bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatású
· kis mennyiségben étvágygerjesztő
· hatásos vizelethajtó, erősítő
· húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító
· segít egyes vese- és epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is
· magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat

Vöröshagyma csíra
· olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést
· természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat, pusztítja a kártevő egysejtűeket
· minden penészedésnek, gombásodásnak ellenáll
· gazdag klorofillban, megújítja a vért
· nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a közönséges náthát
· nyálkaürítésre készteti a tüdőt
· antiszeptikus, vírusölő. gombaölő, élősdi ölő. protoozon (véglény) ölő, mikrobaölő és izzasztó hatású
· a legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül
· pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből
· gyomor-, bélproblémáknál ajánlják
· jótékony harása van reumánál, vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, fejfájásnál

Vöröskáposzta csíra
· fekélygyógyító vegyületet, U-vitamint tartalmaz
· táplálja a bőrt
· tisztítja a vért
· javítja a látást
· jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek
· javítja a keringést, sejtlégzést
· kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával
· gyulladáscsökkentő
· glükozilonátok nevű vegyületcsoportja megakadályozzák a rák kialakulását
· leghatásosabb a vastagbél- és gyomorrák legyőzésében
· prosztata-, végbél-, nyelőcső-, tüdő- valamint hólyagrák legyőzésében is kiemelkedő szerepe van
· a ráknövekedés potenciális ellenszere, egy indolnak nevezett vegyülete révén
· daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz

Shine