A védikus asztrológia egyszerű, mégis rendkívül hatékony!

Sokféle képzet él az asztrológiáról a köztudatban. Vannak a meggyőzhetetlen szkeptikusok, de ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg Te nem közéjük tartozol. Azután sokan az újságok horoszkóp rovatából ismerik az asztrológiát. Tény és való, hogy ezek a napi-heti jóslatok nem nélkülözik a valóságalapot, de azért az nyílt titok, hogy úgy vannak megfogalmazva, hogy az előrejelzés senkinél se tévedhessen túl nagyot…

Sokféle képzet él az asztrológiáról a köztudatban. Vannak a meggyőzhetetlen szkeptikusok, de ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg Te nem közéjük tartozol. Azután sokan az újságok horoszkóp rovatából ismerik az asztrológiát. Tény és való, hogy ezek a napi-heti jóslatok nem nélkülözik a valóságalapot, de azért az nyílt titok, hogy úgy vannak megfogalmazva, hogy az előrejelzés senkinél se tévedhessen túl nagyot…

Aki számára világossá válik, hogy az ez ennél komolyabb tudomány, az önmaga kereséséhez és megismeréséhez elkezdi használni az asztrológiát. Különböző fórumokon, például az Interneten, utánajár Nap-jegyének értelmezéséhez, akár még az aszcendensét is megtudja, annak jelentésével együtt. A HarmoNet is nagy figyelmet szentel az ilyen irányú keresésnek, és ezentúl már nemcsak a nyugati asztrológiában, hanem a védikusban is. De ez a cikk még nem is ezekről az érdeklődőkről szól, hanem azokról, akik így vagy úgy belemélyedtek már valaha az asztrológia rejtelmeibe.

Itt elérkeztünk egy másik fajta képzethez, mégpedig ahhoz, hogy az asztrológia nagyon bonyolult, és egy napi nyolc órában dolgozó földi halandó számára évekig is eltarthat, amíg viszonylagos biztonsággal tud elemezni egy élettérképet. Nos, lehet, hogy ez egybevág sokak tapasztalatával a nyugati asztrológia ösvényén, de ez egészen másképp van a védikus asztrológiával. Legalábbis az elején. A nyugati és a védikus asztrológia tanulása között talán a legszembetűnőbb különbség az, hogy az utóbbi esetén az alapok elsajátítása nagyon egyszerű.

Vegyük ezt a kérdést közelebbről is szemügyre. A dzsjótis (=védikus asztrológia) alapjai nagyon egyszerűek és egyértelműek. Csupán néhány fontosabb alapvető tényező van: a házak, a jegyek és a bolygók; ezek megismerése egy-két napnál nem igényel többet, akár otthon sem, egy jó könyv segítségével. Természetesen az alapokhoz hozzá kell vennünk azt is, hogy mit kell csinálni a házakkal, jegyekkel és bolygókkal, hogy kijöjjön valami értelmezés; ez megfelelő forrással megint csak nem igényel néhány napnál többet. A következtetések pedig ettől a naptól kezdve többnyire helytállóak, és idővel egyre helytállóbbak lesznek.

Jogos lehet az észrevétel, hogy a nyugati asztrológiában is pontosan ugyanez szükséges, házak, jegyek és bolygók, akkor pedig mi a különbség? Az, hogy a dzsjótisban e három tényező, de különösen a házak értelmezése nagyon egyszerű, és nagyon pontos eredményeket ad. A dzsjótis az egyenlő házak rendszerével dolgozik, de mivel a vonatkoztatási pont jelentősen eltér a nyugati asztrológiában alkalmazottól, ez itt kristálytisztán működik! Egy ilyen egyszerű és jól működő házrendszerrel tényleg nagyon könnyű helyes következtetéseket levonni már az alapszintű ismeretek birtokában is. Nem azt mondom, hogy a dzsjótis egészében egyszerűbb lenne, mint nyugati társa, hanem azt szeretném hangsúlyozni, hogy ebben a rendszerben a tanulónak már a legelején is sikerélménye van, és így növekvő lelkesedéssel tud továbblépni a komolyabb ismeretek felé.

Egy másik fontos különbséget is szeretnék feltárni. A nyugati asztrológiában a jóslatok (egyik) legfontosabb bázisa a bolygók tranzitja. A dzsjótis viszont életciklusokban gondolkodik, és a fő ciklusok részciklusaiban (dasák). A tapasztalatok szerint ez jóval pontosabban behatárolja a tendenciák hullámzását és az egyes életesemények bekövetkezését. Ezután a dzsjótis pedig az idősíkon így már elhelyezett események pontosításához használja a tranzitokat, az éves térképeket stb. A védikus asztrológus kezében tehát olyan plusz eszközök vannak, melyek nagyon jól működnek, és melyeket már a tanulás kezdeti szakaszaiban is nagyon hatékonyan lehet használni.

A dzsjótis tanulásának lépései

Bak János