Magvas gondolatok

A különféle civilizációk kialakulásához gabonafajtákat is tudunk társítani. Ilyen módon, ahogy Amerikában a kukorica képezte a mindennapos táplálék alapját, úgy Európában a búza, tönkölybúza és rozs, Közel-Keleten és Egyiptomban az árpa, Afrikában a köles, Ázsiában a rizs. Az egyetlen jelentős különbség, hogy egészen a múlt századig fölhasználták a teljes magot.

Mindenhol azt halljuk, hogy teljes őrlésű kenyereket kellene ennünk. Azt próbáltuk felfedezni, hogy MIT, MIÉRT és HOGYAN.A különféle civilizációk kialakulásához gabonafajtákat is tudunk társítani. Ilyen módon, ahogy Amerikában a kukorica képezte a mindennapos táplálék alapját, úgy Európában a búza, tönkölybúza és rozs, Közel-Keleten és Egyiptomban az árpa, Afrikában a köles, Ázsiában a rizs. Az egyetlen jelentős különbség, hogy egészen a múlt századig fölhasználták a teljes magot. Az amerikai őstelepesek, az indiánok tartottak még Zöld gabona-ceremóniát is. Ez egyfajta hálaadás ünnep volt, az Élet Urának a bőséges termésért. Az ünnepség csúcspontja a nők tánca volt, "pántlika-" vagy "szalagtánc", és egészen eddig az időpontig böjtöltek az indiánok.

A mi hét gabonafajtánk a búza, árpa, rozs, zab, köles, kukorica és rizs. E fajták mindegyike nemcsak hihetetlenül sok-sok élőanyagot tartalmaz. Ballasztanyagaik hatásosabbak, és mennyiségi részarányuk is magasabb, mint a zöldség- és gyümölcsféléké. Az úgynevezett "pelyva", kemény réteg borítja a tönkölybúza, zab, köles, árpa, rizs és hajdina. Ez tartja távol a környezeti mérgeket. Pont ezért a pelyvás gabona a natúrkonyha alapja.

Térjünk vissza egy picit arra a kifejezésre, hogy teljes őrlésű: a gabonaszemben, amely a héjat és a csírát is magában foglalja, benne van az élet minden fontos építőköve: tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, fontos ballasztanyagok.
Amikor fehér lisztté őrlik a gabonát majdnem az összes vitamin és ballasztanyag, valamint az ásványi anyagok több, mint 70%-a megy veszendőbe. A gabonaszemek számunkra olya értékes részei mennek a sertéseknek erőtakarmányba, és a legértéktelenebb marad meg az ember táplálékának.

Amikor károsító anyagok jutnak a szervezetbe, azonnal megnő mindazoknak az anyagoknak a jelentősége, amelyek serkentik a májat és a vesét. Ezek pedig az "élőanyagok".

A teljes mag fő alkotórészei szénhidrátok (keményítő formájában) és fehérjék. A csíra ugyan a mag egészének 4%-át alkotja, de az egész magnak mégiscsak ez a legértékesebb a része. Csíraolajat, fehérjéket, keményítőt, B1-, B2-, E-, és más vitaminokat, a karotin nevű elővitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, lipoidokat és enzimeket tartalmaz. A héjrészek viszont, nagyobb mennyiségű fehérjét, kb. 10% zsírt, sok ásványi anyagot, B1-, B2-vitamint, niacint és karotint, ásványi anyagokat, mint kálium, kalcium, foszfor és vas rejtenek És a maghéjban vannak a fontos ballasztanyagok: a cellulóz és a hemicellulóz.


A teljes mag fő alkotórészei szénhidrátok (keményítő formájában) és fehérjék. A csíra ugyan a mag egészének 4%-át alkotja, de az egész magnak mégiscsak ez a legértékesebb a része. Csíraolajat, fehérjéket, keményítőt, B1-, B2-, E-, és más vitaminokat, a karotin nevű elővitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, lipoidokat és enzimeket tartalmaz. A héjrészek viszont, nagyobb mennyiségű fehérjét, kb. 10% zsírt, sok ásványi anyagot, B1-, B2-vitamint, niacint és karotint, ásványi anyagokat, mint kálium, kalcium, foszfor és vas rejtenek És a maghéjban vannak a fontos ballasztanyagok: a cellulóz és a hemicellulóz.

A búza kiegyenlítő és tehermentesítő hatású. Könnyen emészthető, ezért a szellemi munkát végzők körében nagyon népszerű.

A tönkölybúza ez az ősrégi kultúrforma, különösen gazdag fehérjében. Kálium-, vas- és foszfortartalma.

Az árpa bőven tartalmaz kovavasat. Emellett pedig tartalmaz káliumot, kalciumot és foszfort - ennek tudható be az idegrendszerre gyakorolt áldásos hatása.

A rozs erőt adó, fiatalok és fizikai munkások számára nélkülözhetetlen gabonafajta. B-vitaminokat és értékes ásványi anyagokat tartalmat, mint foszfor, fluor, kovasav, és vas. Gazdag káliumtartalma miatt serkentőleg hat a májra.

A zab minden más gabonafajtánál több fehérjét, ezenkívül jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz. Emellett még B1-, B2, B6-, E-, E1- vitaminokat és ritkán előforduló biotint.

A köles bőven tartalmaz kovasavat és hat a bőr, haj, csontozat, fogak a kötőszövetek és az érzékszervek állapotára.

A kukorica különösen kevés energiát tartalmaz és glutén- valamint gliadinmentes (sikérfehérje-anyagok). Ezért a dietetikában a gabonasikér-allergia (cölákia) esetén a kenyérgabona pótlására szolgál.

A natúr rizs teljes magva B-vitaminokat, niacint, foszfort, vasat és kalciumot tartalmaz. Alacsony nátriumtartalmával együtt járó magas káliumtartalma miatt víztelenítő hatású.

A hajdina magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik. A hajdina fehérjét, vasat, káliumot, lecitint, riboflavint, tiamint tartalmaznak, valamint rutint, a mely a cellulózban található szabályozó faktor.

Vegyes gabonasült zöldséggel és gombamártással
4 személyre

Hozzávalók:
100-100 g különféle gabonamassza, 50 g szőlőmagolaj, 360 g Julienne-re vágott zöldség (levelesrépa, kínai káposzta, sárgarépa, retek, sárgatök, főtt cékla), 60 g szójacsíra, 50 g vaj, tengeri só, 1 db szétnyomott fokhagyma, szerecsendió, 1 ek. Mjuharszirup, 1/8 zöldségfond, 50 g hagyma, 30 g vaj, 100 g gomba, só, bors, 1/16 l száraz fehérbor, 1/16 l tejszín.

Készítése: Négyféle gabonamasszából négy-négy rombuszt formálunk és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Zöldséget és a csírát gyakori forgatás mellett olajban pirítjuk. Tengeri sóval, fokhagymával, szerecsendióval és juharsziruppal ízesítjük. Kevés zöldségfondban félpuhára pároljuk.

Gombamártás: A hagymát kockára vágjuk, a vajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Sóval, borssal fűszerezzük, fehérborral locsoljuk, tejszínnel felöntjük és rövid ideig főzzük. A gombamártás felét turmixoljuk, majd összekeverjük a másik felével.

Tálalás: A gabonarombuszokat a zöldséggel együtt tányérra rakjuk és gombamártással tálaljuk.

Jó étvágyat! Ha végiggondoljuk, mennyi értékes tápanyaghoz jutunk hozzá, az egyébként is kitűnő ételt egyenesen fejedelminek fogjuk érezni.