Idegen életformák a Földön

Az idegenek közöttünk élnek! Mielőtt legyintene, hogy már megint valami zakkant UFO-hívő tart happeninget Roswellnél, gyorsan szögezzük le: a kijelentés az egyik legjelentősebb amerikai tudományos konferencián hangzott el egy tekintélyes tudós szájából.

Felejtsük el azonban a kicsi zöld emberkéket, de még a Marsról esetleg meteoritokkal érkező mikrobákat is. Paul Davies, az Arizonai Egyetem professzora a Földön kialakult "árnyék életről" beszélt a chicagói konferencián. 
 
Szerinte elhanyagoltuk a Föld megismerését, miközben a világűrt kutatjuk. Pedig a miénktől teljesen eltérő, idegen életformák alakul(hat)tak ki és maradtak fenn bolygónk olyan szegleteiben, amelyek nem alkalmasak az általunk a jól ismert élet fenntartására - például erősen mérgező, arzéntartalmú tavakban vagy a forró mélytengeri vulkánikus kürtőknél.


Az idegen élet itt van előttünk, csak nem ismerjük még fel - fejtette ki előadásában a professzor. "Teljesen ésszerű feltételezni, hogy felfedezhetünk egy árnyék bioszférát itt a Földön. Eddig azonban senki nem vette a fáradtságot, hogy utánajárjon. A kérdés az, hogy miért? Nem kerülne sokba - csak a töredékébe annak, amit a földönkívüli élet keresésére költünk." 
 
Davies professzor elméletének a lényege, hogy az élet nem csak egyszer, egyféleképpen alakult ki a Földön. Egy "második genezis" leszármazottai pedig még ma is itt élhetnek közöttünk, csak nem vesszük észre, mert egészen eltérő a biokémiájuk. 
 
Szerinte két módon kellene kutatni a köztünk élő "idegenek" után. Keresni lehet őket olyan elszigetelt környezetekben, amelyek mérgezőek a hagyományos élet számára, például az arzénos kaliforniai Mono tóban, vagy szélsőséges hőmérsékletek, erős sugárzás helyszínein. 
 

Másrészt az is lehet, hogy az idegen élet szinte mindenütt ott van körülöttünk. Szerinte ebben az esetben lesz nehezebb kimutatni, hiszen ez csak úgy lehetséges, ha nagyon eltér a mi életünktől. Ha találnak is egy különös életformát, még azt is be kell bizonyítani, hogy nem valamikor korán vált le a "hagyományos" élet evolúciós fájának egyik régi hajtásáról. Azt is ki kellene ilyenkor zárni, hogy az a második élet a Marsról érkezett meteoritokkal - csak így lehet majd bizonyítani az élet többszörös kialakulásának elméletét. 
 
Ha az élet valóban többször, többféle módon kialakult a Földön, abból messzemenő következtetéseket lehet levonni a világegyetemre is. Ebben az esetben ugyanis sokkal nagyobb a valószínűsége az élet kialakulásának más bolygókon is. 
 
aqui.la