Tökéletes Christine, aki 40 évvel ezelőtt a legjobb brit énekesnő volt

1943. július 12-én Christine Anne Perfect néven született Grenodd-ban, Birmingham közelében. Apja tanárember volt, aki koncerthegedűsként is továbbvitte a családi hagyományokat, mert Christine nagyapja, a Westminster Apátság orgonistája volt. A muzikális családban Christine-t már négyéves korában a zongora mellé ültették, de a szülők látva, hogy a gyereket még nem túlságosan kötik le a fekete-fehér billentyűk, nem erőltették a dolgot. 11 évesen viszont már ő szeretett volna a hangszeren játszani.

Az iskolában sok baja volt - visszaemlékezése szerint - a Perfect névvel, mert a bemutatkozása után a tanárok rögtön rázendítettek, reméljük, hogy te Tökéletes vagy Christine! A zenei tanulmányait sem hanyagolta el, amelyen természetesen a klasszikus muzsika értendő, de azért 16 évesen az egyik barátjával lelépett otthonról, persze Londonba mentek. Everly Brothers-szerű duót alkottak és az egyik tehetségkutató felléptette őket a Shadows kíséretében egy kis pubban, ahol a műsorszámuk befejezése után a szülők azon nyomban nyakon csípték őket és visszacipelték a világot jelentő deszkákról álmodozó, eltévelygett „báránykákat” Birmingham-be. Az is segített a klasszikus muzsikától való eltérítésben, amikor bátyjától egy Fats Domino daloskönyvet kapott. "Goodby Schubert - hello rock and roll"- köszönt el végleg Christine a komolyzenétől.

A birminghami Art College növendéke volt öt évig, ahol a többi diákhoz hasonlóan ő is zenekarban játszott, Christine bandájának a neve Shades of Blue – más források szerint Sounds of Blue - volt, ahol meglepő, de a basszusgitárt pengette. Ebben az időben ismerkedett meg Spencer Davis-szel és Stevie Winwooddal.

Az 1967-ben átvett diploma után Londonban kapott állást, mint kirakatrendező, egy Regent Street-i áruházban. Ez idő tájt találkozott két régi zenésztársával, Andy Sylvesterrel és Stan Webb-bel, akik a Chicken Shack bandába hívták, hogy legyen a billentyűsük és énekeljen náluk. A bluest abban az időben még nem igazán ismerte, de kapott a fiúktól egy Freddie King albumot, hogy mélyedjen el a tanulmányozásában. Azért még elrohant a boltba is és megvette az összes kapható Freddie King albumot, hogy még jobban ráérezzen King billentyűsének, Sonny Thompsonnak a játékára. Ettől kezdve Christine Perfect a blues szerelmese lett.

A Chicken Shack a Blue Horizon kiadó műhelyéhez tartozott, így ez a csapat is fellépett 1967 augusztusában, a Windsorban megrendezett hetedik Jazz and Blues Fesztiválon. Christine két évig szerepelt ebben a kiváló képességű zenekarban, és érdekes, hogy már eljövőben volt a bandából, amikor egy klasszikus Etta James kompozíció, az I’d Rather Go Blind előadásával a slágerlista élmezőnyében szerepelt.

A Chicken Shack legnagyobb vetélytársa ebben az időben a Fleetwood Mac volt, melynek színpadi produkcióját Christine szenvedélyesen szerette, egyszerűen a rajongójuk volt. Különösen a karizmatikus gitáros, Peter Green volt rá nagy hatással. Érdekes, hogy a bandából mégis John McVie, a basszusgitáros vetett szemet a csinos Christine-re, ami odáig "fajult", hogy John nemcsak a bandába csábította át, hanem feleségül is vette 1968 augusztusában.

1970-ben Peter Green távozása után Christine McVie állandó tagja lett a Fleetwood Mac zenekarnak. Augusztus 8-án debütált a banda énekesnőjeként New Orleans-ban. Ebben az évben jelent meg első szólóalbuma is Christine Perfect címmel, amelyen szebbnél szebb felvételeket hallhatunk. A Fleetwood Mac csapat azonban áttette működési területét az USA-ba és egyúttal teljes arculatváltást hajtott végre a hangzásában. A bluest feladva popzenét kezdtek játszani, amit ezúttal inkább nem minősítenék.

1975-ben a banda esztétikailag még jobban mutatott a színpadon, mint korábban, mert Stevie Nicks énekesnő belépésével egy igazi bombázó került a soraikba a fiúk nagy örömére. Már az 1975-ös Fleetwood Mac című album is listavezető volt, de a két évvel későbbi Rumours minden várakozást felülmúlóan szerepelt. Talán az nem is volt meglepő, hogy egyaránt vezette az angol és amerikai nagylemezlistát, de az, hogy ebből a korongból csak Amerikában 19 millió darab fogyott, és minden idők legtöbb eladott lemezének sorában a kilencedik helyen szerepel, ezt azért senki sem hitte volna.

A 80-as 90-es években is a zenekar mellé szegődött a szerencse, mert szinte minden zenei anyagukat jól fogadta a közönség. Christine McVie magánélete sajnos nem volt ugyanilyen gondnélküli. John McVie túl sokat ivott, túl sok időt töltöttek együtt a színpadon és turnézva és ez felőrölte házasságukat, így 1976-ban elváltak. A zenekarban azonban továbbra is együtt dolgoztak. A 70-es évek végén szenvedélyes és viharos liezonja volt a Beach Boys zenészével, Dennis Wilsonnal, akinek alkohol és drogfüggősége ezt a kapcsolatát is tönkre tette.

Zeneszerzőként nagyon termékeny volt Christine a 80-as és a 90-es években is, de egyre gyakrabban fontolgatta, hogy abbahagyja a turnézást – ez végül 1997-ben következett be - és csak családjának él, esetleg a lemezfelvételeknél számíthatnak rá. Az 1984-es Christine McVie című második szólóalbumán Stevie Winwood és Eric Clapton is közreműködött. A billentyűs Eddie Quintela volt, akihez 1986-ban hozzáment feleségül, de ez a házassága sem bizonyult tartósnak.

A lemezén szereplő dalok közül a Got A Hold On Me, az Ask Anybody lett a legsikeresebb. Ha már Christine dalainál tartunk, akkor említést érdemel, hogy Clinton 1992-es kampányánál a demokraták, az ő Don’t Stop című dalával lelkesítették a népet. Ő azonban ezt a dalt inkább egy biztosító társaság reklámjánál tudta volna elképzelni.

1998-ban a Fleetwood Mac zenészeként Christine is tagja lett a Rock and Roll Hall of Fame világhírű clevelandi társulatának, ezen kívül Brit Awards életműdíjjal jutalmazták és több Grammy-jelölést is kapott a The Dance albumért.

Húszévnyi szünet után 2004-ben ismét szólóalbummal jelentkezett In The Meantime címmel, amelyről az első single, a Friend sikeres lett. A lemez jó fogadtatása ellenére sem vállalkozott azonban arra, hogy turnéval népszerűsítse. Továbbra is Kent-ben él kicsit visszavonultan, a komponálás mellett barátai nagy örömére gyakran megcsillogtatja főzési tudományát, gondozza a kertjét, játszik a kutyáival, nem hiányzik neki a reflektorfény.

Géczi László