Bioenergetika

A két világháború alatt a frontokon milliószámra pusztultak a katonák, a halál, az elvérző testek látványa rutinszerű lett. A frontorvosok ilyenkor már egy másodperc alatt felmérték a sebesült állapotát...

gondok - távlatok - eredmények

A gyógyítás menete
A két világháború alatt a frontokon milliószámra pusztultak a katonák, a halál, az elvérző testek látványa rutinszerű lett. A frontorvosok ilyenkor már egy másodperc alatt felmérték a sebesült állapotát. A háborúk utáni orvosi folyóiratokban néhány cikk különös eseteket írt le. Olyan katonáknál, akik több sebből véreztek és láthatóan a halálukon voltak, hirtelen elállt a vérzés, az elfehéredett testbe kezdett visszatérni az élet, és biztosan reménytelennek ítélt esetekben igen gyors gyógyulást lehetett megfigyelni. A gyógyulások váratlansága és sebessége lepte meg a front mindkét oldalán dolgozó orvosokat, azért kerültek ezek az esetek a folyóiratokba. Azzal viszont már nem foglalkoztak, hogy vajon miért, miben különböztek ezek az emberek azoktól a millióktól, akik viszont meghaltak?

Ma ezt a jelenséget mentális, vagy bioenergetikai öngyógyításnak neveznénk. Ez a bioenergetika egyik területe. Néhány született tehetség "magától" is rájön, hogyan tudja önmagát meggyógyítani, és ezek az emberek energiaátadással másokat is képesek gyógyítani. Azok a gyorsabban gyógyuló katonák, akikről a frontorvosok cikkei szóltak, évszázadokkal korábban, vagy távoli tájakon sámánok vagy gyógyító emberek lehettek volna. Csakhogy a civilizáció "fejlődésével" ezek az értékek elvesztek, a különleges képességek hosszú időre feledésbe merültek.

Ma újra van egy hajszálnyi lehetőség, hogy ezek az emberek ne kallódjanak el, ne égessék meg őket mint a középkorban, ne lőjék le őket a frontokon, és képességeiket a lemerült, megbetegedett emberek gyógyítására használják.

A bioenergia legfőbb területe
A bioenergetika segítségével korunk egyik népbetegségét, a krónikus fáradtságot, kimerültséget lehet a legegyszerűbben gyógyítani, melynek meglehetősen diffúz a kórképe. A krónikus fáradtság ugyanis teljesen az egyénre jellemző, és sok-sok olyan tünetegyüttest eredményezhet, amely a szokásos diagnosztikai módszerekkel nem mutatható ki betegségként. Az a viszonylagos előnye megvan a bioenergetikának, hogy már akkor jelezni tudja a normálistól való eltérést, amikor esetleg még a testi tünetek nem jelentkeznek, vagy csak olyan kismértékben, ami a hagyományos diagnosztikai eszközökkel még nem mutatható ki, vagy a szokásos szórásba esik, valahol a normális értékek határán helyezkedik el.

A bioenergetikus általában a kezével mintegy "letapogatja" a beteg auráját, észleli az energiasűrűség kóros elváltozásait. Ezt többféle módon lehet tenni. Nagyon nagy a szórás itt is a módszereknél egyénről egyénre nézve. Általában a páciens testétől 5-10 cm távolságra végzik az aura feltérképezését. Mind elölről, mind hátulról lehet érezni a beteg, az energiahiányos vagy energiatöbblettel rendelkező területeket.

Régóta vitatott kérdés, hogy amikor a gyógyító igyekszik korrigálni az energiahiányos területeket, akkor vajon saját energiáját adja-e át, vagy valahonnan máshonnan "kozmikus" energiát. A vitalitásmérővel végzett mérések azt sugallják, hogy a gyógyítók egy-egy sikeres gyógyítás után fáradnak, vitalitásuk felére, negyedére is lecsökkenhet. Ez azt mutatja, hogy nem lehet tetszőleges számú embert gyógyítani, s a gyógyítónak feltétlenül ügyelnie kell saját fizikai, testi frissességére. Nehezen fogadható el ezért például a tömeges gyógyítás, vagy a napi 30-40 beteg bioenergetikai kezelése folyamatosan, hónapokon, éveken át.

Hadd írjam le néhány személyes tapasztalatomat, amit a 80-as évek elején szereztem Varsóban, az akkor félig-meddig illegális bioenergetikai konferencián. A résztvevők között volt egy lengyel orvos, aki aura látási képességgel is rendelkezett. Néhányan külfödiek, akik egymást sem ismertük, egy asztalnál ültünk, s ez az orvos néhány másodperc alatt mindenkinek pontos diagnózist adott. Az elmúlt tíz év lényeges betegségeit is felsorolta pontosan, senkinél sem tévedett. Ekkor szembesültem életemben először ezzel a képességgel, s megdöbbentett, amit az orvos a kollegáiról mondott. Mindegyik utálta őt, mert sosem kért laborvizsgálatokat, nem szurkáltatta a betegeit, pontos diagnózisai voltak, s az ő páciensei gyorsabban gyógyultak, mint a kollegáiéi. Ez persze a hálapénzen is meglátszott, s ez is súrlódást okozott.

Hogyan növeljük olcsón a bioenergia szintjét?
Az objektív körülmények nagyban befolyásolhatják a bioenergiaszint mértékét. Egyértelműen ki lehetett mutatni több tucat esetben, hogy a relaxáció, a kellemes zene jelentős mértékben erősítheti a mérhető vitalitás vagy bioenergia értékét. Ennek ellenkezője is igaz: a stressz, a hirtelen jött feszültség szinte pillanatok alatt lecsökkentheti a testből kiáramló energia mennyiségét. Az alvás mennyisége és megkezdésének időpontja, a relaxációs gyakorlatok, rendszeres testmozgás - mind mérhetően javítja a szintet.

Kinek van magas szintje?
Több ezer emberen elvégzett kísérleteink azt mutatják, hogy körülbelül minden századik embernek van magas, az átlag négyszeresét elérő szintje, az ezt meghaladó energiaszintű emberek aránya még alacsonyabb. Középiskolások nagy csoportjain végzett mérés azt mutatta, hogy a "vezérürü" típusú, izgő-mozgó, állandóan szervezkedő diákoknak az átlagos energiaszint kétszerese háromszorosa volt mérhető, míg egy másik csoportnál, ahol a nagyon visszahúzódó, nagyon csöndes tanulókat mértük az átlag alatti értékeket tapasztaltunk. Egy másik mérésben több százas mintából válogatva a legszebb és legcsúnyább lányokat mértük meg. A szebbeknek magasabb értékeik voltak, talán azért, mert gyakori sikerélmények érhették őket.

Az energia átvitele
A vitalitásmérővel egyértelműen kimutatható, hogy az energia átvihető az egyik emberből a másikba. érintés nélkül, akár 1-2 méter távolságból is. Ehhez még az sem szükséges, hogy a "beteg" abban a pillanatban tudjon róla, hogy kapja-e az energiát vagy elveszik tőle. Több kontrollált kísérletet végeztünk úgy, hogy valaki éppen mérte saját vitalitásszintjét, s a mögötte 1-2 méter távolságban levő gyógyító külső kérésre energiát adott át vagy vett el a kísérleti személytől. Látszott, hogy a mérő személy vitalitásértéke egy percen belül megnőtt vagy lecsökkent attól függően, hogy a gyógyító mit akart elérni. Ilyen mérésekkel objektív módon kimutatható, hogy ez az energia átadható és elvehető, sőt bizonyos mértékig lokális hatás is kifejthető, azaz helyileg adhatunk át vagy vehetünk el energiát, és így helyre lehet állítani a test megszokott energia egyensúlyát.

Az akupunktúránál szokásos elterjedt energiakiegyensúlyozási módszer tehát a bioenergetikában is elérhető, ám nem minden egyes betegségnél. A bioenergetikáról szóló kézikönyvek elég részletesen leírják, hogy mely esetekben ajánlott és mikor ellenjavallt a bioenergetikai kezelés. Súlyos, krónikus betegségeknél nem érdemes, sőt nem is szabad bioenergetikai kezelést végezni. Itt is az az általános szabály, hogy először mindent meg kell tenni a hagyományos nyugati gyógyászat segítségével azért, hogy a beteg állapota javuljon. A gyógyulás folyamatát azután már lehet segíteni bioenergetikai kezeléssel.

Egely György