Brian Auger - ezúttal nő nélkül hetvenkedik

Nevét leggyakrabban egy elképesztő hanggal megáldott énekesnővel, Julie Driscoll-lal emlegetik. Most kissé mellőzzük a hölgy érdemeit, hiszen maga Brian sem akármilyen figura. Agyonütni sem lehet: kerek szülinapját turnéval ünnepli. Hosszú pályája során Sonny Boy Williamson, Jimi Hendrix, a Led Zeppelin, Eric Burdon és még nagyon sok más, magasan jegyzett muzsikus választotta őt társának. 
 
A dzsessz, a fehér blues, a progresszív rock, a rhythm and blues mellett tette le a garast (vagy pennyt) a hatvanas évek kezdetén. Zenésznek nem volt túlságosan fiatal, amikor megalakult első, saját néven jegyzett triója 1962-ben.

A nagy évtized derekán ő is nagyobb sebességre kapcsolt, s létrehozta a Steampacket nevű rhythm and blues bandát, amelynek tagjai közül Long John Baldry, az Alexis Korner bluesfejedelemnél is megfordult, lórúgásszerű hangú énekes, valamint a szebb napokat látott Rod Stewart, a több hangszeren is virtuóz képességű Vic Briggs érdemel kiemelést. Ott volt az indulásnál Julie Driscoll is. A bandát az a Giorgio Gomelsky menedzselte, aki többek között a Yardbirds útját is egyengette. Emberünk a rövid életű Steampackettel szinte párhuzamosan működtette Trinity nevű formációját, amelyben saját billentyűs-képességei és Julie énekesi kvalitásai is kiteljesedtek. 
            
Életrajzírói szerint 1939. július 18-án született, de azt, hogy hol, nem tudni. Csak annyit tudni fiatal éveiről, hogy Londonban nőtt fel. Gyermekkorától zongora-őrült volt, s az orgona is hamar kelléktárába került. Londoni klubokban dzsesszt játszott, 1962-től a Brian Auger Trio-val, majd a Steampackettel és a Trinityvel egyre határozottabban menetelt előre.
   
Néhány gyöngyszem Julie Driscollnak a Brian Auger and The Trinityvel rögzített dalai közül: Take Me To The Water, Save The Country, Indian Rope Man, Czechoslovakia, This Wheels On Fire, Light My Fire, a Season of the Witch, a Flesh Failures - Let the Sunshine In (a Hair záródala)  - mind a korszak nagyszerű  zenei emléke.  Ugyanez mondható el Streetnoise című, 1968-as albumról és a többi korongról is.

A közönség és a kiadók nem mindig igényelték a minőséget, nem kellett a kitűnő társulat, ezért feloszlott. Brian következő együttesére, az Oblivion Expressre sem volt tömegigény, pedig többek között a Befour igazán ínyenceknek való volt.

Julie-val, aki akkor már férje után a Tippetts nevet viselte, a 70-es évek végén újabb lemezt készített. Addig szólóban próbálkozott, s dolgozott egy filmsorozat zenei rendezőjeként, de nem tudott az élvonalban maradni.
          
A 90-es évek elején rátalált Eric Burdonre, akivel All Access Area címmel készítettek albumot, s az „állatok fejedelmével” vagy két évig együtt turnéztak – bevonva az üzletbe Brian nagyszerűen gitározó fiát is. Az Animals- és a War-számok mellett játszották a Roadhouse Bluest Jim Morrisontól, az I Just Wanna Make Love To You bluesörökzöldet Willie Dixontól. Kétszer eljutottak Budapestre is.

A 90-es évek végén újjászületett az Oblivion Express Brian gitáros fiával együtt. Az együttes több turnét is lebonyolított, és lemezt is készített. Az Oblivion Express ünnepli majd az európai sorozaton a főnök hetvenedik születésnapját.

Kovács Miklós