Migrén? Mulaszd el magad!

A legtöbbször csak rárepülünk egy fájdalomcsillapítóra, egy szép, kövér, vegyi anyagokkal teli tablettára. Pedig természetes megoldás is létezik. Mulaszd el a fejfájásod magad, külső segítség nélkül!

"Ma este ne, drágám! Fáj a fejem!" Ez a mondat valószínűleg az időszámítás előtt épp úgy elhangzott, mint manapság.

Gyógymódok históriája:
A kőkorszakban a fejfájás gyógymódjai közé tartozott a koponyalékelés, mivel úgy vélték, a hiba gyökere az agyban van, s a démon a lyukon át kiröppen a fejünkből. Az idők folyamán más, érdekes, látszólag semmilyen a fejfájás valódi gyökerével kapcsolatot nem mutató "gyógymódot" találtak ki a fejfájás kezelésére. Hüllőbőrt borítottak a fájós fejre, döglött keselyű fejét hordták a nyakukban, vagy éppen a hím hód porrá tört nemi szervét javasolták ellene. A tehéntrágyáról és a szárított légyről sem bizonyosodott be sohasem, hogy valódi köze lenne a fejfájáshoz, mégis vannak olyan gyógymódokat ismertető könyvek, melyek ezt javasolják.

A fejfájás népbetegség
A mai civilizált, de főként a városlakó emberiség több, mint 90%-a szenved valamilyen rendszerességgel ettől a problémától. Ha ez ennyire elterjedt, nem is csoda, hogy a tévéreklámoktól a gyógyfüvesekig rengeteg biztos módot kínálnak a fejfájás leküzdésére. Ha elgondoljuk, hogy a gazdaságban hány milliárd forintos kiesést jelent az, hogy ha egy-egy dolgozónak éppen fáj a feje, horribilis számot kapunk. Általában "női" betegségnek tartják a fejfájást, de semmilyen statisztika nem bizonyítja, hogy a nők magasabb számban szenvednének tőle, mint a férfiak.

Élettani háttér
A fejfájás legtöbb formája valamilyen módon gyógyítható. Feltételezhető, hogy az agy bonyolult fájdalomérző rendszerének egyensúlyzavara áll a háttérben. Ha a fej csak magából a koponyából és az agyból állna, nem lenne fejfájás. Hogy miért? Mert az agy nem alkalmas önmagában a fájdalom érzésére. A fájdalmat az idegek érzékelik.

A fejfájáshoz tartozó idegek helyei:

A fejfájás típusa attól függ, mely ideg izgalma váltja ki, és miért.

Tenziós fejfájás: (az összes fejfájás kb. 60%-a) tompa, rendszerint egyenlő erősségű, izomgörcs okozta fejfájás.
Az izmokban a csökkent véráramlás hatására oxigénhiány alakul ki. A fájdalmat okozó méreganyagok is felszaporodnak, mert a csökkent véráram nem képes kimosni azokat. Ez az érzés, amikor "szűk kalap van a fejünkön". Általában néhány órán belül magától is elmúlik. Oka lehet stressz szorongás, depresszió, vagy a szem túlzott megeröltetése. Nem örökletes.

Vaszkuláris fejfájás: mélyebb, lüktető érzés, és gyakran párosul a szívverés változásával. A fejfájások körülbelül 30%-a sorolható ide. Ebből a migrén és az un. csomós, vagy "Culster" fejfájás a leggyakoribb. Ez a fájdalom rohamcsoportokban jelentkezik, és utána egy ideig tünetmentes marad. Ez az érzés, amikor "izzó nyársat döfnek a szemedbe" Az erek összehúzódása, vagy kitágulása izgalmat okoz a falukat beborító idegekben, ami lüktető érzést okoz. Kiválthat hányingert, vagy szívgörcsöt is.
A fejfájást okozhatja a kettő kombinációja is. Az összes fejfájásnak azonban 10%-a szervi eredetű. Ezek kivizsgálásához szakorvos véleményét kell kikérni! (sérülés, daganatos betegségek, glaucoma, stb ..)

Jaj a migrénem!
Az öregasszony papagája a viccben egyetlen mondatot tanul meg. Ezt. Vajon miért? Mert aki migréntől szenved, annak bizony nagy fájdalmai vannak. Tévhit, hogy a hisztisek betegsége lenne. A lakosság több, mint 10%-át érinti valamilyen formában. A roham fájdalmas szakasza úgy 10-30 percig tart és érzékelési zavarokkal párosul. (vakfoltok, villogó fények, stb ...) Oka az agyat ellátó artériák hirtelen összehúzódása, vagyis az ennek következtében beálló vérellátási zavar. A kérdés az, hogy az érgörcs miért alakul ki? A kutatók az agy szerotoninját teszik felelőssé ezért, bár vannak, akik vitatják ezt. Az erős migrénes roham az egész testet hatalmába kerítheti. Rendszerint fokozatosan indul. Oka lehet az alvás rendjének felborulása is. Az alacsony vércukorszinttel, a cukorbetegséggel is gyakran együtt jár ez a tünet. A nők közül a menstruáció kezdeti szakaszában nagyon sokan panaszkodnak erre, talán innen fakadt a "hisztibaj" elnevezés.

A kutatások itt valóban kimutatták, hogy a nőknek dupla esélyük van a migrénre, mint a férfiaknak. A családban öröklődhet a tünet, de a környezet hatásai váltják ki. Dr. Seymur Diamond - a Nemzetközi Fejfájás Alapítvány elnöke - a következőket mondja:
"A gyermek megfigyeli a migrénes szülőt és talán azt is észreveszi, hogy a többi családtag a migrén idején különös gondoskodással fordul felé. A gyermek később utánozni kezdi a szülőt, hogy megkapja a gondoskodást és mire észbe kapnának, a gyermekben már ki is fejlődött a valódi migrén."

Pár szóban a nők fejfájásáról:
Az ösztrogének (női hormon) szintjének változásai a migrén kiváltó okának látszanak. A hormonszínt emelkedése, vagy visszaesése, tehát a fogamzásgátló tabletták szedése épp úgy katalizátora lehet a migrén kialakulásának, mint a változó kor, vagy a menstruáció környékén jellemző hormoningadozás. Ez a hatás nőktől függően változó, lehet, hogy ami az egyiknek a fájdalom enyhülését hozza, az a másiknál erősödést okoz. Az orvosok többsége a nem migrénes eredetű fejfájásokat nem tartja gyakoribbnak a nők körében, mint a férfiakéban, bár az a tény is valós, hogy a nők gyakrabban fordulnak orvoshoz ezzel a tünettel, mint a férfiak.
 

Sajnos - főleg hazánkban - az orvosok jelentős része nem fordít elég időt a fejfájásos jellegű panaszokra. Az esetek túlnyomó többségében valóban nem is jelentenek ezek egészségkárosodást.

Ha az alábbi panaszok bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz:


HarmoNet tippek a fejfájás elkerülésére:


Képek: Piqs.de