El Nino - a vihar

Karácsony körül (innen az elnevezése) évről-évre meleg víz jelenik meg Ecuador és Észak-Peru partjai előtt. Amikor karácsony idején meleg, délnek tartó áramlás szorítja ki a hideg vizet, csökkentve a fölfelé áramló tápanyagokat, a halászat rövid időre megszakad. A felmelegedés rendszerint márciusra vagy áprilisra véget ér.

A Nino szabálytalan időközönként következik be, mégpedig az úgynevezett Déli Oszcillációval, vagyis egy a délkeleti és a nyugati Csendes-óceán között végbemenő jelentős légnyomás-ingadozással összefüggésben. Karácsony körül (innen az elnevezése) évről-évre meleg víz jelenik meg Ecuador és Észak-Peru partjai előtt. Amikor karácsony idején meleg, délnek tartó áramlás szorítja ki a hideg vizet, csökkentve a fölfelé áramló tápanyagokat, a halászat rövid időre megszakad. A felmelegedés rendszerint márciusra vagy áprilisra véget ér.

Tudományos körökben azonban ma már EI Nino kifejezéssel (pontosabban El Nino Déli Oszcilláció - ENSO) csak azokat a rendkívüli eseményeket illetik, amikor a tengerfelszín felmelegedése erőteljesebb és kiterjedtebb. Ahelyett, hogy márciusban vagy áprilisban visszaállna a szokásos érték, a tengerfelszín hőmérséklete ilyenkor végig a perui partok mentén, valamint az egyenlítői Csendes-óceán keleti és középső vidékein megemelkedik és ez az állapot akár évekig is eltarthat. Ilyen, viszonylag erőteljes El Nino eseményeket már az 50-es évektől feljegyeztek, ám az elmúlt egy-másfél évtizedben a jelenség fokozottan jelentkezett. Voltak olyan időszakok, amikor a perui partok előtt a tengerfelszín több mint hét Celsius fokkal melegedett föl. Az 1972 óta lejátszódott események együttes hatása katasztrofálisan érintette Peru halászatát. Az éves fogás az 1970-es 12 millió tonnás csúcsértékről alig egy évtized alatt kevesebb mint félmillió tonnára esett vissza!

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ma már egy La Nina-nak nevezett jelenséget is számon tartanak. A Nino időszak és a normális állapot mellet egy olyan időszakot is megfigyeltek amikor Peru partjainál az átlagosnál jóval hidegebb a tengervíz. Ilyenkor viszont Indonézia környezetében lesz átlag feletti hőmérsékletű a tengervíz amit erős csapadékhullás kísér. Ez gyakorlatilag egy fordított állapotot jelez (hideg viszonyoknak is nevezik), aminek a következménye is eltérő lesz. Ilyenkor erősebb a passzátszél és a trópusi monszun is több csapadékot szolgáltat.

A Nino hatások a Csendes-óceán trópusi területeitől távol is érvényesülnek. Sok évtizedes meteorológiai megfigyelések tanúskodnak róla, hogy bizonyos Nino években a Csendes-óceántól távolabb fekvő területeken is nagy áradások, máshol pedig aszályok pusztítanak. A trópusi ciklonok pedig sokkal gyakoribbak lesznek.
Zöld Zóna