Illatok, amelyek gyógyítanak II.

Szent Hildegard azt tartotta a bazsalikomról (Ocimum basilicum), hogy jó orvosság a megdagadt nyelv ("hogy az ember már beszélni sem tud") gyógyítására, míg Plinius feljegyzése szerint az antik világban szinte ölre mentek az orvosok, hogy a bazsalikom ártalmas ill. gyógyító voltát bizonyítsák...

A HarmoNeten Biegelbauer Pál sorozatával jelentkezünk. A sorozatát a Gyógyító illatok című könyvének anyagával folytatjuk. Szeretettel várja kérdéseiteket!

A bazsalikom


Szent Hildegard azt tartotta a bazsalikomról (Ocimum basilicum), hogy jó orvosság a megdagadt nyelv ("hogy az ember már beszélni sem tud") gyógyítására, míg Plinius feljegyzése szerint az antik világban szinte ölre mentek az orvosok, hogy a bazsalikom ártalmas ill. gyógyító voltát bizonyítsák: "A bazsalikomot is fontos okok miatt kárhoztatta Krüszipposz, mert az a gyomorra, a vizeletre, és a szemek tisztaságára is káros, ezen kívül zavarodottságot, aluszékonyságot és májkárosodást eredményezhet. Ugyanakkor azt is mondták, hogy "amikor a kecskék megeszik, senki sem lesz tőle szellemében beteg, és borban kevés ecettel gyógyítja a skorpiók marásait és a sárkányfejűek mérgét."

Az akkori szemlélet alapján a bazsalikom ártó hatását akképpen hangsúlyozták ki dörgedelmes intelmekben, hogy az bizonyos körülmények között tetveket, férgeket, skorpiókat szül, ill. azokat magához hívja. A bazsalikom, Közép-és Dél-Európában honos. A növény föld feletti részéből vízgőz-deszcillációs módszerrel állítják elő illóolaját.

Hatásai:
Emésztésjavító
Béltisztító.
Gyomorerősítő.
Melegségérzetet fokozó.
Köhögéscsillapító.
Nyugtató.
Görcsoldó.
Idegerősítő.
Havivérzést szabályozó.
Mellékvese működést serkentő.
Nemi késztetést serkentő.

Használata:
Belsőleg:
Gyomorrontás,
enyhe hasmenés,
rossz emésztés,
étvágytalanság esetén.
Hidegleléskor, száraz köhögés ellen.
Menstruációs görcsök, szabálytalan havivérzés esetén.
Frigiditás, impotencia ellen.

Külsőleg:
Nehezen gyógyuló sebeket - borogatással, lemosással gyógyít.
Rovarcsípés esetén - közvetlenül alkalmazva.
Hajhullás esetén.
Kimerültség és feszült, görcsös állapotot szünteti, ha a fürdővízbe 2-3 cseppet teszünk.

Vigyázat!

Terhesség esetén és epilepsziás betegeknek mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazni tilos!