Mesterséges pénisszel szaporodtak

Mesterségesen növesztettek péniszt nyulakban sejttenyészetből kiindulva amerikai kutatók; az állatok utódokat is nemzettek új szervük segítségével - közölte hétfőn az amerikai tudományos akadémia lapja (PNAS).

A módszerrel a későbbiekben más szilárd szerveket, például májat is létrehozhatnak a páciensek saját sejtjeiből kiindulva, így azokat nem lökné ki szervezetük.

Anthony Atala, a Wake Forest Egyetem kutatója elmondta, hogy gyermekurológusként számos olyan esettel találkozott, amikor születési rendellenesség miatt a nemi szervek nem fejlődtek ki megfelelően. "Ez inspirálta ezt a munkát" - magyarázta Atala.


A tenyésztéshez közönséges sejteket alkalmaztak a kutatók. A módszer első lépéseként egy nyúl péniszének felhasználásával létrehoztak egy vázat úgy, hogy minden élő sejtet eltávolítottak róla, csak a porcokat hagyták meg. Egy másik nyúltól származó szövetdarabkából eközben laboratóriumi sejttenyészetet készítettek. Meggyőződtek róla, hogy kétféle sejt keletkezett: simaizomsejtek és az érfalakat bélelő endothelsejtek.

A sejtekkel "beoltották" az előkészített vázat, majd hat héttel később a kialakult hímtagot átültették a nyulak eltávolított nemi szerve helyére. Az új nemzőszervvel rendelkező 12 állat a közös ketrecbe kerülve egy percen belül párzani kezdett a nőstényekkel; utóbbiak közül négy teherbe is esett. Azok a nyulak, melyeknek csak a vázat ültették vissza működő szövetek nélkül, meg sem kísérelték a párzást.

Atala reményei szerint az eljárást embereken is sikeresen tesztelhetik, a későbbiekben pedig a pénisznél bonyolultabb szerveket, például májat vagy vesét is növesztenek módszerükkel.

(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)