Krónikus elváltozások a tüdőben - túlélhető?

Az Egészségügyi Világszervezet 2008-as felmérései alapján a COPD 2030-ra a harmadik vezető halálok lesz a világon. A dohányzás okozta kórképek közül most kiemelten foglalkozunk a tüdőt érintő elváltozásokkal, melyek közt is a leggyakoribb és legtöbb halálos áldozatot követelő elváltozás a krónikus obstruktív tüdőbetegség.

Nem csak a tüdők betegsége
A COPD kialakulásának a legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás, mely a COPD-s betegek 85-90%-ában játszik szerepet a betegség kialakulásában. A betegség lassan alakul ki: kezdetben a belélegzett füst hatására a hörgők nyálkahártyája begyullad. A gyulladás számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, melynek eredményeképpen a kilégzés nehezítetté válik, tüdőtágulat alakul ki - magyarázza dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Budai Tüdőközpont orvosa.

Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutak izomzatát károsíthatja, hanem testszerte a szövetek gyulladását idézheti elő, amely az érintett szervek működésének károsodásához vezethet (csökken a működőképes vázizomzat és a szívizom, valamint a csontok tömege, károsodhatnak az ízületek, izomsorvadás, csontritkulás, ízületi panaszok léphetnek fel).
 

Milyen tünetekből ismerhetjük fel?

Influenza és COPD
Az influenza következtében kialakult szövődmények gyakrabban jelentkeznek krónikus betegségben szenvedőknél. A betegek állapotromlása vírusfertőzések következtében nagyon gyorsan bekövetkezhet, ezt nevezzük exacerbációnak, mely akár életveszélyes nehézlégzéssel is járhat.
Mivel az influenza gyakori szövődménye a tüdőgyulladás, ezért a krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetében még nagyobb jelentősége van a megelőzésnek, melynek egyaránt része a dohányzás teljes elhagyása, a rendszeres testmozgás és a szükséges védőoltások felvétele (influenza ellen évenként, pneumococcus ellen 5 évenként).
Esetükben kiemelten fontos a felírt gyógyszerek rendszeres alkalmazása, illetve bármilyen panasz, kérdés esetén kérjenek szakorvosi segítséget.-hívja fel a figyelmet dr. Dózsa Izabella.
 

Van megoldás
Az idei COPD Világnap üzenete „Breathless not Helpless!”, mely egyben utalás is arra, hogy a betegség okozta légszomj kezelésére ma már számtalan lehetőség adott, ne hagyjuk, hogy a tünetek határozzák meg mindennapjainkat. Jelen ismereteink szerint a COPD nem gyógyítható, de kezelhető betegség. A gyógyszeres kezelésnek és a légzés rehabilitációnak a legfontosabb célja a tüdőfunkció romlásának lassítása, a betegség tüneteinek enyhítése vagy megszűntetése, illetve a fizikai terhelhetőség, és ezáltal az életminőség javítása.

Orvost Keresek >>

(Képek: piqs.de)