Tárolják a hímivarsejteket az özvegy számára

Az özvegy szeretné halott férje lefagyasztott hímivarsejtjeit felhasználni mesterséges megtermékenyítés céljából, de ezt a jogszabályok egyelőre nem teszik lehetővé. A klinika egy ideig térítésmentesen tárolja számára az ivarsejteket.

A napokban széles sajtónyilvánosságot kapott egy szomorú eset. Egy korábban a CIRIS Nemzetközi Reprodukciós Klinikán kezelt pár hölgytagja ez év tavaszán megözvegyült. Az özvegy szeretné férje lefagyasztott hímivarsejtjeit felhasználni mesterséges megtermékenyítés céljából. A házaspár még 2008 nyarán asszisztált reprodukciós eljáráson esett át, sajnos sikertelenül.

A néhai férj a reprodukciós eljárás során hímivarsejtjei fagyasztását kérte, melyet a jogszabályoknak és szakmai protokollnak megfelelően a Klinika elvégzett, és a fagyasztott ivarsejteket azóta tárolja. "Miután a hölgy felvette a Klinikával a kapcsolatot azzal a céllal, hogy szeretné elhunyt férje hímivarsejtjeit felhasználni, megvizsgáltuk a konkrét esetet, illetve a vonatkozó jogszabályok által előírt lehetőségeket és kötelezettségeket" – mondta Kovácsy Zsombor, a CIRIS Klinika jogi képviselője.

Jelenleg Magyarországon nincsen lehetőség a férj halála után ivarsejtjeinek megtermékenyítés céljából való felhasználására. A Klinika együtt érez az özveggyel, azonban a jogszerű magatartástól nem térhet el. A Klinika vezetői maguk is keresik a megoldás lehetőségeit. Ennek érdekében, a letétbe helyezett hímivarsejtek tárolására vonatkozó 1 éves megbízást – lejárata ellenére – az özvegy számára térítésmentesen meghosszabbítja mindaddig, amíg szükséges, bízva abban, hogy a jogi szabályozás igazodni fog a való élet által teremtett helyzethez.

A hímivarsejtek felhasználására vonatkozóan nincs egységes nemzetközi szabályozás. Vannak olyan országok (például az Amerikai Egyesült Államok), ahol a jogszabályok biztosítják az özvegy számára, hogy férje halála után is felhasználhassa hímivarsejtjeit asszisztált reprodukciós eljárásokhoz.

A CIRIS szakmai meggyőződésénél fogva szeretne saját tapasztalataival a hazai szabályozás megváltoztatásához hozzájárulni. Arra törekszik, hogy minden hozzá forduló páciensének segítséget nyújtson, de ezt csak a hatályos jogszabályok keretein belül teheti.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)