Ghymes: A 25 év aréna (DVD) és Karácsonyi koncertek!

Minőség, érettség, szerelem - ezek a dolgok, melyekhez a Ghymes Együttes eljuthatott 25 év alatt. A most megjelent jubileumi koncert DVD összefoglalása negyed évszázad egyedülálló zenei munkásságának. Karácsonyi koncertjeik pedig nem csak felnőtteknek, gyerekeknek is szólnak majd!

A jubileumi eseményt, most otthonunkba is átélhetjük, hiszen A 25 Év Aréna címmel a koncert teljes anyaga megjelent DVD-n. A 17 élőben előadott dal mellett, extraként egy riportfilm és videóklipek is felkerültek a kiadványra.

A 26 éves GHYMES dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága, valamint Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

A Ghymes zene hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad.

A szakma elismerését bizonyítják a díjak:
Don Quijote díj 2001,  A Magyar Művészetért Díjat 2001, Arany Zsiráf díj worldmusic/jazz kategória (MAHASZ) 2001, 2002,  eMeRTon díj legjobb határon túli magyar zenekar kategória (Magyar Rádió) 2002.

Éghymese című albumuk elnyerte a MAHASZ Fonogram díját. Azonos című koncertjük pedig az „Év produkciója“ elismerést kapta az ARTISJUS-tól.

A zenekar azt vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló élő muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.

Ghymes koncert legközelebb december 15-én lesz a Pecsában.

Helyszín: Petőfi Csarnok (XIV. ker. Zichy út 14.)


GYERMEK-előadás
2009. december 15-én (kedd), 14.00 órai kezdettel
Ghymes-gyermekkoncert

"Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítani az éneket és zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség legyen a tanulónak, s egész életére beleoltsa a nemesebb zene szomját... Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola kötelessége."  Kodály Zoltán
 
GHYMES EGYÜTTES – műsorajánló
CSAK A VILÁG VÉGIRE
gyermekműsor

 
A zenekar tagjai nagyobb részben pedagógiát végeztek, hosszú évek óta foglalkoznak gyermekeknek szánt népdalfeldolgozásokkal, és rendszeresen adnak gyermekkoncerteket a felvidéki és magyarországi falvakban, városokban. Műsorukban népzenét adnak elő, népi hangszereket mutatnak be, megismertetik a magyar népzene alapjait és közösen énekelnek a gyerekekkel.
A lendületes zenei feldolgozások közel állnak a mai gyerekek érzésvilágához, alkalmassak arra, hogy maivá, befogadhatóvá, megszerethetővé tegyék a magyar népdalkincset.
 
A nemzetiségi tanterv egyik legalapvetőbb feladata a hagyományos magyar kultúra megismertetése, élővé tétele a gyerekek számára. Nem mindegy azonban, hogy milyen eszközökkel, módszerekkel kívánjuk ezt a célt elérni. A Ghymes együttes zenei anyaga különösen alkalmas arra, hogy hozzájáruljon e feladat valóra váltásához.
Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a „Bennünk van a kutyavér“ című gyerekkazettájukat (1995) a Magyar Oktatási Minisztérium iskolai segédeszközzé nyilvánította.
 
Legújabb gyereklemezük - "Csak a világ végire"- mondhatnánk, a "Bennünk van a kutyavér" második része.

FELNŐTT-előadás 2009. december 15-én (kedd), 19.00 órai kezdettel:
Karácsonyi koncert-MENDIKA – felnőtt-előadás

MENDIKA
GHYMES: KARÁCSONYI KONCERT 
 

"Szálláskereső Mária misztériuma,
A befogadás embersége,
A szebb jovő ígérete csillog a fenyőfán karácsonykor a gyertya fényében, az ünnepi vacsora kenyerén, a borban és a Ghymes koncerten is.
Az ünnep legyen velünk."

 
Szarka Tamás – ének, hegedű, gitárok, koboz
Szarka Gyula – ének, gitár,basszusgitár, bőgő
Jelasity Péter  – szoprán- és altszaxofon
Nagy Szabolcs – szintetizátor, nagydob
Kún Csaba – szintetizátor
Jász András – szaxofon
 
Vendég:  Zuglói Hunyadi János Általános Iskola Nagykórusa
 
A 25 éves GHYMES dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje. 
A Ghymes zene hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad.
 
A műsor a karácsonyi misztériumot,  mint ünnepet, közösségteremtést, hagyományt és az ezekben született újat járja körül.
 
A Ghymes együttes ezt a mûsorát a 2007-ben megjelent, mára már platinalemez fokozatot elért, MENDIKA címû karácsonyi Ghymes albumon hallható dalokra építi. 
 
A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló élő muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.

Jegyvásárlás: a helyszínen, ill. online: a www.jegymester.hu-n
Jegyárak: Gyermek-koncertre: 1.800 Ft, Karácsonyi koncertre: 4.000 Ft.
Bővebb információ: a helyszínen, ill. online: a ww.ghymes.hu, vagy a jegymester weben.