Elmebetegségek génjét fedezték fel

Skót kutatók egy olyan gént azonosítottak, amely segítségével megmagyarázhatók az elmebetegségek kialakulásának okai.

Az ABCA13 jelű gén részlegesen inaktív olyan pácienseknél, akik a skizofrénia, a bipoláris zavar (mániás depresszió), vagy a depresszió súlyos formáiban szenvednek - olvasható a BBC hírei között.

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai által irányított kutatócsoport öt év alatt 2000 skót pszichiátriai beteget vont be a genetikai vizsgálatba, az eredményeket 2000 egészséges személy adataival vetették egybe. Mint a vizsgálat kimutatta, a pszichiátriai kórképekben szenvedő betegeknél sokkal gyakrabban észlelték az ABCA13 jelű gén meghibásodását, mint a kontrolcsoportban.

A kutatók feltételezése szerint a gén befolyásolja, hogy az agysejtek miként hasznosítják a lipidmolekulákat (zsírmolekulákat).

Douglas Blackword, az Edinburg-i Egyetem professzora  szerint a kutatás révén nagy előrelépés történt a leggyakoribb mentális betegségek okainak feltárásában. A felfedezés új gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé.

A kutatás eredményei az American Journal of Human Genetics című szaklapban láttak napvilágot.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)