Cserepes ajkak ápolása egyszerűen

A hideg, a fűtés és a tél mind az ajkak ellenségei. Kicserepesedik, nehezen kezelhetővé válik, akár be is repedhet. Érzékeny testrészünk, mely nagyon vonzza a másik nemet - de csak akkor, hogyha ajkunk vonzó, szép és piros színű.

Az ajkainkban nem találhatók sem izzadtság mirigyek, sem pedig faggyút termelő irigyek. A bőrünk felületét ezek védik a kiszáradástól, kirepedezéstől. Az ajkak természetes védelméről a nyál gondoskodna, mely azonban a száj PH-jának függvényében nem igazán optimális. Az ember ösztönösen nyalja a száraz ajkakat, amitől az még inkább kivörösödik, kicserepesedik. A forró nyár és a hideg tél a legnagyobb ellensége az ajkainknak.

Átlagos esetben egy jól megválasztott ajakápoló, vagy ajakápolót is tartalmazó rúzs elegendő védelmet ad. Aki a téli sportokat kedveli, vagy akár sokat napfürdőzik nyáron, nem szívesen festi ki magát, mert együtt a napsugár és a smink nem tesznek jót a bőrnek. A szánkat, ajkunkat azonban ápolnunk kell. A fényvédővel ellátott ajakápolók a megfelelőek ebben az esetben – ebből is kapható enyhén színezett fajta.Házi praktika a cserepes ajkak helyes ajakápolásra:
  1. A téli hidegben a fogkeféddel néhányszor sikáld meg ajkaidat – ez segít az elhalt sejtek eltávolításában.
  2. Az ajkaidat egy nedves frottír kendővel töröld át.
  3. Ha nagyon ki van repedezve a szád, akkor kend be vazelinnel, vagy természetes alapú körömvirág és aloé tartalmú kenőccsel.
  4. Éjszakára kenj a szád szélére elég vastag rétegben mézet, vagy a fenti ajakápoló balzsam és méz keverékét – figyelj, hogy természetes alapú szer legyen, mert ezt éjjel le fogod nyalni.
  5. Reggel kend be a szád ajakápoló stifttel, vagy használj megfelelő rúzst.

HarmoNet tipp: ha az ajkad folyton cserepes lesz az ápolás ellenére is, valamint nehezen gyógyul be, akkor valószínűleg szervezeted vashiányos – kérj egy vérképet háziorvosodtól, hogy meggyőződj róla.

Aranyszabályok, melyeket mindig tarts be:

Azok a termékek, melyek ajakápolásra valók, gyakran nem túl finomak – a hozzáadott illóolajoktól és ízesítő szerektől lesznek jó  ízűek – ellenőrizd, hogy ezek vegyi anyagok, vagy természetes anyagok-e?

Szexis ajkak
Az ajkakat zsírmentes hidratáló krémmel és némi természetes alapozóval kezeljük, majd utána rúzsozzuk, sokkal hosszabban tart majd a rúzsozás. Ez egyúttal megalapozza a rúzst is, meg azt is meggátolja, hogy elmázolódjon a rúzs az arcon. A rúzst általában ecsettel kell felvinni a szájra, hiszen csak akkor lesz igazán tartós. A vöröses színű ajkakat a legtöbb férfi szexisnek, vonzónak találja, ezért ha intenzívebben szeretnél hódítani, akkor válassz a bőrszínednek megfelelő kicsit erősebb színű rúzst, vagy pirosas hatású ajakírt. Az igazán szexis ajak kicsit csillogós, tehát ha hódítani akarunk, tegyünk fel némi ajakfényt.

Harangozó Barbara 
Képek: piqs.de