Illegális zeneletöltés: a kiadók dicsérik a francia stratégiát

A francia és brit példa követésére szólított fel a hanglemezkiadók világszövetsége, az IFPI abban a jelentésben, amelyben a digitális zeneletöltések 2009 évi mérlegét vonta meg.

Amellett, hogy örömmel nyugtázta az üzletág idei 25 százalékos forgalomnövekedését, a világszövetség körvonalazta a zenei kiadók stratégiáját is az illegális zeneletöltők elleni küzdelemben - ismertette a jelentés tartalmát a párizsi Le Monde. A kiadók szervezete szerint Franciaország és Nagy-Britannia példáját kell követni, rugalmas, fokozatosan erősödő választ kell adni azoknak, akik a fizetős tartalmakat kalózprogramok segítségével illegálisan, engedély nélkül és persze térítés nélkül töltik le a világhálóról.

A rugalmas reagálás azt jelenti, hogy az ilyen internetezőket először figyelmeztetésben részesítik, a visszaesőknél pedig megszüntetik az internet-hozzáférést, a tartalomszolgáltatókat pedig együttműködésre kötelezik.


"2008 jelentette a fordulópontot, Franciaország és Nagy-Britannia utat mutatott, felszólítva a tartalomszolgáltatókat, hogy működjenek együtt a hatóságokkal az internetkalózok megfékezésében" - állapította meg az IFPI.

Bár Franciaországban csak nemrég szavazták meg az erre vonatkozó törvényt, a zenei kiadók nagy reményeket fűznek hozzá.

A nagy kérdés az, hogy milyen ütemben és mennyire hatékonyan lesz képes megfordítani Párizs a zene leértékelődésének folyamatát, és lehetővé tenni, hogy ismét növekedő pályára térjen ez az ágazat - fogalmaztak az iparág képviselői.

A fokozatos válasz stratégiáját tavaly karolta fel az IFPI: korábban az illegális tartalomletöltők haladéktalan, tömeges beperelését pártolta a zenei kiadók nemzetközi szervezete.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)