A megvilágítás befolyásolja a bor ízét?

Egy vörösen és kéken megvilágított helyiségben jobban ízlik a bor, mint zöld vagy fehér fénynél - derítették ki német kutatók.

Az eddig is ismert volt, hogy egy ital színe befolyásolja az ízét. A Mainzi Egyetem pszichológusai arra voltak kíváncsiak, hogy befolyásolja-e az ízhatást például egy étterem megvilágítása.

Az egyetem pszichológiai tanszékének kutatói ezért különböző résztanulmányokban mintegy 500 résztvevőt kérdeztek meg, ízlik-e nekik egy bizonyos bor, és mennyit lennének hajlandóak fizetni érte. Kiderült, hogy egy üveg rizlingért akár egy euróval többet is kiadnának, ha azt zöld helyett vörös fénynél szolgálnák fel - írta a Die Welt című német lap internetes kiadása a Journal of Sensory Studies című szaklapban megjelent beszámolóra hivatkozva.


Ezen kívül a kísérleti bort vörös fénynél másfélszer olyan édesnek érzékelték, mint fehér vagy zöld fénynél. A gyümölcsösség is vörös fénynél érte el a legmagasabb értéket.

A kutatók következésképpen megállapították, hogy a környezeti fény színe akkor is befolyásolja a bor ízét, ha az ital színe attól még nem változik.

Az olyan szélsőséges fényviszonyok, amelyek egyes bárokban uralkodnak, mindenesetre megváltoztathatják a bor ízét - mondta a kutatás egyik résztvevője, Daniel Oberfeld-Twistel. Ő ezért azt javasolja, hogy ha komoly borkóstolásról van szó, semleges színű fényt válasszunk.

A jelenség okának még nem sikerült megtalálni a magyarázatát, ehhez további kísérletek szükségesek.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)