Hogyan vedd rá gyermeked az egészséges táplálkozásra?

Kezdő szülőként gyakran elhatározzuk, hogy hogyan fogjuk nevelni, milyen elvek szerint fogjuk táplálni gyermekünket, aztán azon kapjuk magunkat, hogy a "büdös kölyök" chipsen és kólán él. Bárhogy is legyen, változtatni sosem késő.

Hol is kezdjük a változtatást?
Minden változtatás alapja, ha azt magunkban kezdjük. Gondolkodjunk el rajta, hogy mit eszünk, iszunk, hogyan neveljük e téren a gyermekünket, mert a szülői példa a táplálkozásban is jelentős. Ha anyuci és apuci kolbászt eszik sült krumplival, akkor ne várjuk a gyermektől, hogy ő közben brokkolit egyen. Felér egy gyermekkínzással, ha az otthon felhalmozott nasitartaléktól eltiltjuk a csemeténket, miközben mi rendszeresen dézsmáljuk azt, akár az szeme láttára.

Az alapok
Beszéljük  át a gyermekkel, hogy milyen is az egészséges táplálkozás. Ehhez azonban nekünk is ismernünk kell az alapokat. Ha nem vagyunk biztosak ismereteinkbe, nézzünk utána vagy beszéljünk dietetikussal.

Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy a változtatás miért szükséges, különben nem fogja érteni, hogy mi miért történik.


Nézzük meg a leggyengébb pontját a gyermek táplálkozásának, és annak korrigálásával kezdjük. Ne várjunk csodát, a változtatás nem megy egyik napról a másikra és természetes, ha időnként „bakizunk”.

Hogyan szoktassuk az újra?
A gyermekek könnyebben legyűrik az új ételeket, ha körülöttük mindenki azt eszi. A szülői példánál, már csak a kortársaké erősebb. Az új falatok megkóstolásában az is segít, ha gyakran hangoztatjuk (lehetőleg hihetően), hogy az adott étel milyen finom, milyen jó ízű. Kisgyermekeknél mindig rakjunk a tányérra abból, amit szeretnénk megszerettetni vele. Több napba is beletelhet, mire megkóstolja, de megéri a várakozás.

Ne erőltessük!
Tapasztaltad már, hogy a csemetéd pont az ellentétjét csinálta, mint amit mondtál? Ez itt is így működik. A között, hogy „kisfiam azonnal megeszed a brokkolit, különben nyakon váglak!” és a között, hogy „kisfiam, eszem egy kis brokkolit. Neked is szedek, ha kedved van, kóstold meg.” óriási a különbség. Nyomás alatt nem hogy nem lesz kedve a gyermeknek megkóstolni az új ételt, de még dacossá is válhat. 

Ne tiltsunk!
Kevés olyan csábító dolog létezik, mint a tiltott gyümölcs. Minél jobban dugdosunk egy ételt, annál kívánatosabb lesz a gyermek számára. Persze, ha ismerjük ezt a tényt, ki is használhatjuk. A dugi nasit cseréljük le egészségesebb változatra, pld. aszalt gyümölcsre, vagy apró müzli darabkákra. Jutalmazzunk!

Hogy az új, kívánatos táplálkozási szokások berögzüljenek, használhatjuk a jutalmazás módszerét. Ez azonban ne édesség legyen!

Ha a gyermek megeszi a zöldséget, vagy a gyümölcsöt és utána valami „finomat” kap, azzal csak az rögzül benne, hogy az a valami rossz, amin túl kell esni a jutalomért.

Készíthetünk pontgyűjtő füzetet, amibe akkor adunk pontokat, ha a gyermek például aznap többször evett gyümölcsöt. Ha elértünk egy bizonyos pontszámot, azok beválthatók ajándékra (az ajándék szó nem csak méregdrága holmikat jelentsen, egy közös kirándulás, elfoglaltság vagy egy csomag filc is megteszi.).

Türelem rózsát terem..
…esetünkben inkább brokkolit vagy más egészséges ételt.

Ne próbáljunk egyszerre túl sok mindent megváltoztatni, apró lépésekben haladjunk a cél felé.

Kreisz Andrea
(képek: piqs.de)