Miért egészségesebbek az optimisták?

A legújabb kutatások szerint az optimisták sokkal kevesebb eséllyel betegszenek meg. Mint tudjuk, a lélek és test kölcsönösen hatnak egymásra. A jó hír az, hogy van esélyünk változtatni. Bármikor úgy dönthetünk, hogy mától fogva optimisták leszünk. Nátha, meghűlés, balesetek ellen is!

A szakemberek sokáig meg voltak arról győződve, hogy az alapszemélyiségen nem lehet változtatni. Alábecsülték az elme szerepét. Ha tudatosan változtatunk hozzáállásunkon, nemcsak optimisták, de egészségesebbek leszünk, az immunrendszerünk is erősödik.

A személyiség hat az egészségre, ez nem kétséges. Még csak személyiségteszt sem kell a változtatáshoz. Csak észre kell venni, hogy az optimisták jobban járnak minden szempontból, és neki lehet rugaszkodni az első lépéseknek.

Kutatási eredmények

Bizonyított, hogy a depresszió a szív és érrendszeri betegségek fő rizikófaktora. Az optimistáknak 55%-kal kevesebb esélyük van bármilyen betegségből eredő halálra, és 23%-kal kevesebb esélyük van a szív és érrendszeri betegségek okozta elhalálozásra.


Miért egészségesebbek az optimisták?

Sokkal könnyebben állják meg a helyüket, más stratégiával közelítenek meg dolgokat. Nem érzik azt a reménytelenséget, amivel a pesszimistáknál természetes, mely növeli a betegségek létrejöttét és kifejlődését.

Az optimisták azért is egészségesebbek, mert könnyebben hajlanak a változtatásra, mint például az egészséges táplálkozásra való áttérésre. Sokkal rugalmasabbak, mely egész életükre jellemző, nem ragaszkodnak dolgokhoz, így egyszerűbbé teszik a problémák megoldását.

Miért egészségesebbek a nyitott extrovertáltak, mint a szégyellős introvertáltak?
Először is tisztázzuk a két fogalmat. Az extrovertált emberek kifelé fordulóak, érdeklődőek, nyitottak, barátságosak, kiválóan kommunikálnak. Az introvertáltak – ellenkezőleg – befelé fordulnak, gondjaikkal egyedül próbálnak megküzdeni. Kutatások szerint az utóbbiak körében sokkal gyakrabban fordul elő daganatos betegség, mert a lélekben felgyülemlett problémák daganat formájában nyilvánulnak meg testi szinten. Az extrovertáltaknak általában több barátjuk van, társadalmi kapcsolataik kiterjedtebbek, mely a lélekre mindenképp pozitív hatással van.

A szakemberek sokáig hitték, hogy a személyiség fő jellemzői 30 éves korig véglegesen kialakulnak, de új kutatások szerint nemcsak maguktól változnak idősebb korban is, de tudatosan, aktívan lehet változtatni, ha valaki igazán szeretné. Az introvertáltak elindulhatnak extrovertált irányba, akár optimistákká is válhatnak, ha van elég motivációjuk.
Szakemberek szerint az alábbi tulajdonságok maguktól is változnak a kor előrehaladtával:

Akár tetszik, akár nem, ahogy öregszünk, a személyiségünk is változik. De azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy bármikor elkezdhetjük a pozitív hozzáállás gyakorlását  – nem csak elméletben.

Dékány Márta
(képek: piqs.de)