A 7 legidegesítőbb kérdés, amit a feng shui tanácsadónak feltehetsz

Figyelmeztetés: az alábbi leírás a nyugalom megzavarására alkalmas szövegelemeket tartalmaz. Kedves Olvasó, lehet, hogy magadra ismersz a kérdező, a tanácsadó, netán a profi ezoterikus blöffölő szerepében. Így az alábbiak csak szellemileg nagykorú felügyelete alatt olvashatók!

Ezoterikus tanácsadónak lenni, akárcsak pszichológusnak, tanárnak vagy trénernek, nos: rodeó. Csak a rátermettek maradnak meg a „vad ló” hátán, vagy szállnak le róla elegánsan.

Természetesen bármilyen ezoterikus tanácsadó, jósnő, kártyavető, léleklátó, pszichiáter, lelkész, jószándékú szomszédasszony „áldozatul eshet” –  és áldozatul is esik! – ezeknek a kérdéseknek, a „vad ló” trükkjeinek.

Ez a „vad ló” nem más, mint a bajához ragaszkodó, a pocsék, ám ismert és „biztonságos” állandóságot védelmező egó. A kliens e lélekrésze nyamvadtkodik, kötekszik, játszmázik, pont azt csinálja a segítővel, ami őt az élete aktuális kátyújába vezette, úgyhogy máris nyomravezeti a rátermett tanácsadót. Ha viszont az nem tudatos, és belemegy a játszmába, képes megakadályozni az eredményes együttműködést, egyébként a kérdező kimondott szándékával teljesen ellentétesen! Mivel én magam is oly gyakran találkozom az elme e trükkjeivel, e módon próbálok összefoglaló választ is adni… 

Honnan tudod?


Ez a kérdés jogos, ám mégis idegesítő, mert még a legvastagabb bőrű ember is megérzi a mögötte bujkáló bizalmatlanságot és gyanakvást. Vannak gátlásos „szakértők”, akiket könnyű elbizonytalanítani a tudásukban, és ezek rögtön elbuknak ezen a teszten. Vannak segítséget kérő emberek, akik kifejezetten szeretik tesztelni, vizsgáztatni a szerencsétlen segítőt – nos, nem érdemes belemenni részletes válaszokba, ki hol és mit tanult, kinél, mikor, mert abból végeláthatatlan „ki az okosabb” kötélhúzás kerekedik. És azt tisztázni kell: aki segítséget kér, az azért tesz így, mert épp hiányzik egy információja, vagyis nem tud valamit. Addig pedig nem lehet valakinek értelmes útmutatást adni, amíg az illető a saját bizalmatlanságával van elfoglalva és okoskodik. Profi blöffölők válaszolhatják azt is, hogy „látom az aurádból” vagy valami hasonlót. Minden jobb, mint belemenni ebbe az elbizonytalanító gyanakvásba. Végül is, nem az a lényeg, hogy honnan származik az adott tanács, hanem hogy életképes-e.
És ezt hol tanultad?


Szorgalmas ezoterikusok imádnak jó tanulók lenni, előadásokra, workshopokra, terápiás csoportokba, önismereti játékokra, tanfolyamokra és beavatásokra járni. Ez jó, amennyiben tényleg tanulnak belőle és általa, majd a tanulságot beépítik az életükbe. Sajnos sokan csak behabzsolnak mindent, ám nem emésztik meg. Gyanúsak az örök tanítványok, bármilyen lelkesek és alázatosak is. A nemes szándék mögött megint csak bizalmatlanság, állandó keresés, bizonytalanság, a felelősség hárítása lapul. Ebbe a „ki a szorgosabb tanítvány” játszmába megint csak nem érdemes belemenni. Aki örökké, egyoldalúan csak tanítvány marad, az sosem válik a saját élete mesterévé. A profi ezoterikus blöffölő ekkor előkaphatja a szórólapját: ekkor lesz a következő tanfolyamom, gyere el, ott majd te is megtanulhatod! Nincs egzisztenciális veszély, az „örök tanítvány” sosem képez konkurenciát.

Jó, de hogyan csináljam?


Ez az „igen, de” nevű játszma nyitókérdése. Ha a segítő nincs résen, akkor itt elkezd ötletelni, és a játszma értelmében mindig van valamilyen kifogás: „erre nincs pénzem, ebbe nem egyezne bele a férjem, ezt nem lehet a főbérlő miatt… Hihetetlen kimerítő és céltalan energiaveszteség mindez. A kérdező nem ostoba, és ő a saját életének szakértője, tehát igenis neki kell ötletelnie, energiát befektetni a saját életének megreformálásába. Ebből aztán izgalmas „brainstorming” kerekedhet játszmázás helyett. A profi blöffölő számára ilyenkor érkezett el a marketing ideje: elő a cserépkályhaépítő, plasztikai sebész, kutyakozmetikus portfóliójával! Blöffölők, figyelem: ki kell erőszakolni egy időpontkérést.

Mikor fog bekövetkezni, honnan fogom tudni, hogy hat?


Hát igen, van, aki biztosra akar menni, garanciákra vágyik – működni pedig bármi csak akkor fog, ha az illető működteti! Ez a garancia, és ez nem a tanácsadón múlik. Rémes, amikor valaki reklamál, hogy nem működött az útmutatás, aztán az első rákérdezésnél kiderül, hogy meg se tette a javasolt változtatásokat. A feng shuiban elmondható, hogy olykor azonnal, de legkésőbb három héten belül fel kell bukkannia a változás jeleinek. Ha ez elmarad, akkor mást kell megpróbálni! Olyan nincs, hogy valaki szívósan tesz az életéért, és az élet ezt nem honorálja! A profi blöffölő, úgy is mint a Sors protekciósa  ilyenkor szúrós szemmel néz a kliensre: „akkor fog megtörténni, ha eljön az ideje karmikusan! A Sors erői elrendezik a legmegfelelőbb időben!” Vagy netán: „Tudni fogod!”
Hol van ez leírva?


Sajátos embertípus az, aki a kimondott szónak nem hisz, csak a leírtnak – de annak aztán mindent. Ők a pletykalapok kitartó vásárlói, és mindent elhisznek, amit az újságban olvasnak, pláne ha könyvben látták! Profi ezoterikus blöffölőnek érdemes tehát gazdagon publikálnia, itt-ott kellőképpen érthetetlen, netán idegen nyelvű szakirodalmi utalásokkal, hogy ezt az izgágát megnyugtassa: hű, ő aztán ért hozzá! Ők szeretik az oklevelekkel kipitykézett rendelőt, és a „Ténsasszony magazinból jól ismert tenyérjóst, akihez az X celeb is jár”. Profi, de nem grafomániás blöffölőknek ajánlott válasz: „a szellemi tanításokat nem szabad leírni, csak személyesen átadhatóak, egyébként is titoktartást fogadtam a tibetoatlantiszi beavatáskor”.


Milyen szellemi szinten vagyok?


Aki ezt a kérdést felteszi, feltehetően nincs túl magas szellemi szinten, ámbár szeretne… A lelkileg érett, tapasztalt, bölcs ember számára ugyanis már nem fontosak a „szintek”, Jézus ezt mutatta meg, amikor lekuporodott a koldus lábánál és megmosta azt. Sokan megszállottjai a „szellemi fejlődésnek”, egyfajta versenynek tekintve azt, gyűjtik a beavatási fokozatokat, akárcsak Rákosi pajtás a kitüntetéseket (állítólag csak a „Hős Anya” nem volt meg neki).

Itt is könnyű a „ki van jobban megvilágosodva” versenypályára tévedni, a vetélkedő másik neve: „Kinek van nagyobb nincsegója?” A profi blöffölő ilyenkor hipnotikus tekintettel (figyelem, ezt érdemes gyakorolni tükör előtt, egyetlen hátránya van: ezentúl ha a profi blöffölő elbambul egy bulin, azt nem a sörnek, hanem auralátásnak fogják tulajdonítani a haverok és szétszívják a vérét jóslatokért). Na szóval: révedjen el a kliens háta mögé, majd nyilatkoztassa ki az alábbiakat: „látom… Előző életedben atlantiszi főpap voltál, birtokában az ősi mágia titkainak…”

Most akkor igen vagy nem?

Ez egy sarokba szorítós játszma. Ügyes diplomatának kell lenni ahhoz, hogy ebbe ne menjen bele a segítő. Hiába mondjuk, hogy „igen” vagy „nem” feliratú lap nincs a Tarotban vagy a Ji Csing hexagramjai között, sokan szeretnék a döntés felelősségét fekete-fehéren a tanácsadóra lőcsölni, ami kétszeres játszmanyereség: egyrészt leveszi a felelősséget a problémagazda válláról, másrészt ha jó volt a döntés, nyert, ha rossz, akkor is nyert: számon lehet kérni a tanácsadón, hiszen ő az oka, ő adott rossz tanácsot! Ez olyan, mint az itt a piros, hol a piros: csak EGY nyertes lehet.

A profi blöffölő sokat tanulhat a kormény bármely kommunikációs szakértőitől, akik a „na de ki lehetett az a csúnya, aki lenyúlta az a pár pici milliócskát”, vagy a „mi lesz má’ a négyesmetróval” kérdésre válaszolnak épp.

Habár egyszer láttam egy – naná, amerikai – jósrendszert, ahol az alábbi opciók fordultak elő:

Igen.

Nem.

Talán.

Nem tudni.

Kérdezd meg anyádat.