Fitt ajándék: Magos méz 500 Ft-ból

Az egyik legtipikusabb és legfinomabb karácsonyi meglepetés a magokat rejtő méz. A magos méz illata, kinézete, íze teljesen a karácsonyi hangulatot idézi. Igazán jó ajándék, cukorbetegek is fogyaszthatják kis kanalanként, naponta eszegetve. A magos méz egyetlen gyötrelme, hogy boltban borzasztó drága, egy pici üveg ára 1500 Ft körül mozog!!! Mi az ár harmadából hoztuk ki!

A magos méz egészséges és finom ajándék. Kiváló meglepetés idős családtagoknak, férfiaknak, vagy konzervatív, a humoros ajándékokat nem tűrő személyeknek, illetve minden olyan ismerősüknek, hozzátartozónknak, akiknek kisebb összegből kedveskednénk, de nem tudjuk, hogy mit vegyünk.

A magos méz ráadásul egy fitt ajándék, nem lehet csak úgy behabzsolni, mint a legtöbb csokit, cukrot. EGÉSZSÉGES. Akkor igazán jó, ha megfelelő, minőségi mézből készítjük, mi az akácmézet javasoljuk! A legtökéletesebb az a méz, ami átlátszó.
A boltban kapható „akácméz” sárga, valójában ez vegyes virágméz, ami hamar cukrosodik.
Az igazi akácméz nem cukrosodik gyorsan, és fehéres sárga színe van, leginkább áttetsző. A mézünk a magoktól sötétebb árnyalatot kap majd. A magokra is igaz, hogy friss, nem avas szemekből készítsük. Legjobb, ha egész és vágott mag is található benne.

A mi üvegcsénk hozzávalói:
1 púpos evk. vágott mandula
2 evk. törökmogyoró
1 evk. dió
Kb. 7 evk. méz
(Egy 1,5 dl-es üveget töltöttünk meg.)

Először is eltávolítottam az üveg eredeti matricáját. Majd alaposan kiszárítottam! Ez fontos, a víztől megromlik a mézünk!
Ezt követően beadagoltam a magokat, és alaposan összeráztam az üveg tartalmát.


Végezetül jöhet a mézezés. Ez egy kb. egy órás folyamat, 1 perces részvételekkel. Ugyanis 1-2 kanál méz után várni kell 5 percet legalább, amíg a méz a gravitációnak engedve lecsorog és beeszi magát a magok közé. Később már csak levegő jön fel, kis buborékok formájában. Takarjuk le egy szövettel, de ne zárjuk még be az üveget. A magokat fel fogja nyomni a levegő, egy réteg méz marad alul!

Ha minden buborék kijött a magok közül, bezárhatjuk. Ez fontos, mert a sok levegőtől, ha bent reked, szintén megromolhat a mézünk! Várjuk ki az időt.
Legjobb 4-5 nappal az ünnepek előtt készíteni a finomságot, hogy a magok átvegyék a méz ízét. Tároljuk hűvös helyen.

Fodor Kata

(Fotó: Könyves András)