Mozaik mintás mécsestartó - készítsd velünk!

Karácsonyra mécsest ajándékozni nem holmi téli sznobizmus jele vagy divat, hanem a fény-jelkép átadása szeretteinknek. A Fény Születésének ünnepén az erő megtartását, az új élet kezdetét jelenti. A mécses és mécsestartó ezen belül is nagyon szép ajándék, hiszen szerényebb lánggal ég, a pislákolása bensőséges, családias, visszafogott.

Mécsestartót készíteni régen nem volt egyszerű, de amióta bárhol kapható a sztenderd „ikea” mécsestartó, azóta igazán könnyű a dolgunk. A leggyakoribb az átlátszó kör alakú mécsestartó, de kapható szív vagy csillag formában is. Ennek előnye, hogy a tartóka pereme szép felületet ad, ami kifesthető. Ma már egyébként színes darabok is kaphatók, de mi az átlátszóra esküszünk.

A mécsestartó jó ajándék, ha kifestjük üveg vagy üvegmatrica festékkel.
Kis fogalomtisztázás: A sima üvegfestés alkohol-oldékony, nehéz lemosni, viszont épp ezért nem ázhat le, de büdösebb, kevésbé egészségesés, jobban folyik, inkább profiknak való. A matricafesték a gyerekesek kedvence, kiváló családi mulatság. Vízoldékony, gyerekbarát, és ha elrontjuk, lemosható, letörölhető. Ha megszárad a minta lehúzható egyben és áttapasztható máshova, így lehet pl. fóliára, bugyira mintákat festeni majd felragasztani az ablakra.

A mécsestartó kifestése kb. 15 percet vesz igénybe. Egyetlen gond ezzel, hogy a pici felületen ügyes kéz kell! Azoknak, akiknek ez nem megy egy szép dekor-tippet ajánlunk, ez pedig a mozaik.

Vegyél 1 db fekete kontúrfestéket (ezüst is jó)…
És legalább 3-4 színű más matricafestéket, töltőt.
+ ötlet: csillámpor.

Először a mécsestartó belső peremét húzzuk ki óvatosan a kontúrral (azért a belsőt, hogy utána ne nyúlj már bele!), majd a külsőt, majd a kettő között kockákat, barázdákat hozunk létre, a képen látható módon. Várunk 1-2 órát, amíg a kontúr megköt, majd jöhetnek a színek, a területek rendezetlen kitöltése. Arra figyeljünk, hogy ne nagyon kerüljenek egymás mellé ugyanazon, vagy hasonló színek. Egyszerre egy színnel menjünk végig, ugrálva, majd jöhet a következő.
Az eredmény egy egyszerű, elegáns, szép, mozaik mintás mécsestartó!
Ha igazán megbolondítanád, festés után közvetlenül, aprószemű csillámport szórj bele, arany vagy ezüst legyen. Mi aranyat használtunk. Légy óvatos, elég egy kevés belőle, viszont így beleszárad a festékbe és csillogó lesz. Anyukák: kislányoknál ez kötelező!:-)

Az üvegfestés titka egyébként, hogy lassan csorgatjuk a festéket. Amíg tele a tubus nyomni sem kell, később egyenletesen kell nyomni és vezetni kezünket. Fontos, hogy amikor újrakezdjük a festést várjuk meg amíg a levegő kijön, esetleg egy papírra nyomjuk ki külön a buborékokat, mert szétfröcskölheti festékünket a műalkotásokon.

Ez a kis kreatív tevékenység kiváló családi program a vad hideg hétvégére, minden gyerek imádja, fejleszti kézügyességét, a mamáknak pedig – majd meglátjátok! – kiváló idegnyugtató, apának nosztalgia!

Ajándékba adnád?
Ez esetben én mint egy pezsgőt, celofánba csomagolom és arany vagy bordó szalaggal, esetleg gyékény szálával szép masnit kötök rá. De szép asztali dísz otthonra is, a karácsonyi vacsoraasztalra.

Fodor Kata

(Fotók: Könyves András)