Karácsonyi kényeztetés a bőrnek

Az ünnepek előtt hajtunk, rohanunk, kicsit kiidegeljük magunkat, és igyekszünk mindennel időre elkészülni. Azután ott találjuk magunkat, ahol a part szakad. Néhány nap az ünnepekig, szemünk karikás, bőrünk száraz, hajunk fakó. Mivel utáljuk a vegyszereket, csak természetes tippeket adunk a megújuláshoz! 2 órát szánj magadra!

Ez alatt a két óra alatt a talpadtól a fejedig megújulhatsz, idényfűszerekkel, karácsonyi illatok és ízek birtokbavételével.

Lábápolás
Kezdjük a talpaknál. A sarok bőrét télen is meg kell csiszolni, akkor is, ha zoknit húzunk. Ugyan ritkábban, de neki kell esnünk!

Ehhez előtte egy kiadós lábáztatás kell. Legjobb akkor végezni, ha már minden kence rajtunk van, a kádba beletéve egy lavórt. A lavór meleg vizéhez adjunk egy kiskanál sót és fél narancsot karikákra vágva. A levét kicsit ki is csavarhatod a vízbe! 20 perc áztatás után máris jöhet a hathatós lábápolás. Természetes szer, ami fertőtlenít is!
 


A haj fényesítése
A hajat nem egy tipikus téli itallal, de egy tipikus, gyakran fogyasztott – sokak szerint – finomsággal ápoljuk, ez pedig a sör. A sörből kb. 3 dl-t, azaz egy pohárral kell a hajadra szánnod hajmosás után. A sörös öblítést 3-5 percig hagyd a hajadon majd mosd ki tisztavízzel. Nagyon jó hatású, ha citromot is adsz hozzá, kicsit világosítja is a hajat.

A vizenyős püffedt bőr ápolása
Ha szervezetünk vizenyős, püffeteg, sajnos nehéz széppé varázsolni. Ehhez legjobb a szervezetben a tüzet fokozni és a méregtelenítésre, ürülésre, szárításra buzdítani szervezetünket. Fogyasszunk az ünnepek előtt 3 reggelen át gyömbérből és fahéjból készült teát. Ehhez fél liter vízben egy szelet gyömbért és egy rúd fahéjat forralunk. Kihűlve fogyasztjuk! Téli fűszeres finomság. Ha édesítenéd, cukor helyett mézet használj!

A száraz bőr ápolása, érzékeny területeken
Télen leggyakrabban az arcunk szárazd ki és kézfejünk. Legérzékenyebb a bőr ajkunkon és a szem környékén. Ezekre a területekre semmiképp se tegyünk vegyszeres dolgokat, használjuk a természet adta kincseket. A zsírosító bőrápoló pakoláshoz fél banánt kikeverünk 1 dl tejszínnel és 1 evőkanál mézzel. A pakolást 20 percre tesszünk arcunkra, amikor is már egészen ragadni fog. Ez alatt lábat is áztathatunk. Végül mossuk le meleg, de nem forró vízzel maszkunkat. Ha az arcunk maga zsíros, akkor a pakolást csak száj és szem környékére tegyük fel, ott végezzük.

Pakolás zsíros bőrre
Valójában ez nem pakolás, hanem leöblítő fürdő. Két bő marék zsúrlófüvet este beáztatunk 2 liter vízbe, majd másnap reggel ezt összeforraljuk. Forrás előtt beleteszünk 2 rúd fahéjat is. 1-2 perc forralás után lehúzzuk a tűzről, lehűtjük és mikor már testhőmérsékletű főzetünk, a fürdés végén, ezzel átöblítjük a zsírosodó testrészeket. Szembe, nyálka hártyára ez ne kerüljön!

Pakolás narancsbőr ellen
Bár most nem virítunk a strandon, de narancsbőrünk örök probléma. Ezt a kúrát 3-5 napig végezzük, ami kicsit feszesíti a bőr legkülső rétegét, felszínét. 4-5 dkg vajat lassú tűzön felforralok és hagyom, hogy 2 perc alatt elfőzzem habját. Ettől ghí lesz, tisztított vaj. A vajhoz hozzáadok 1 evőkanál őrölt fahájat, fél citrom levét és fél narancs levét. Ha a massza kihűlt, vagy enyhén meleg, a narancsbőrös területeket borogatom vele kb. 15-20 percig. A ghí mélyre szállítja a zsíroldó növények erejét a bőrben, ezért csodálatos. Legjobb, ha a masszára még egész narancskarikákat is helyezel, nyersen.
 


Belső bőrszépítő kúra
Téli barátunk a sárgarépa. Amely ilyenkor is ízes, A-, és C vitaminban gazdag. 5-7 napon át, minden reggel éhgyomorra együnk meg két szál reszelt répát fél citrom kifacsart levével. Ez bélpucoló hatású, de a cukrot, erőt is megadó reggeli, belső bőrszépítő, méregtelenítő nyalánkság. A répa után egy órát várj a megszokott reggelivel!

A kezelések a karácsony illataival, ízeivel, fűszereivel történnek, így bőröd is illatos, ünnepi lesz.

Kellemes szépülést!

Fodor Kata

(Képek: piqs.de; Jules: Honigsieb, Swordfish: Orange)