Bevált mézeskalács recept, képek lépésről lépésre! (TEJMENTES)

Kipróbált, bevált elronthatatlan mézeskalács recept kezdőknek és sietős haladóknak. Ráadásul tejmentes, így a tejérzékenyek is fogyaszthatják!

MÉZESKALÁCS Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg cukor
3 tojás
4 evőkanál langyos méz
1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés őrölt fahéj
1kávéskanál tört szegfűszeg

Díszítéshez:

Dió, mandula, mogyoró, mazsola, cukros tojásfehérje-hab, vagy tetszés szerint készen vett cukorkák, vagy írókák. 

 

MÉZESKALÁCS KÉSZÍTÉS - lépésről lépésre

A lisztet cukrot, a tojást és a mézet a fűszerekkel masszává gyúrjuk majd egy másfél centis lepénnyé nyújtjuk.

Tetszés szerint formára szaggatjuk - csillag, baba, szív, vagy ami épp van. Formavágó híjján akár késsel is kivághatunk kis formákat, vagy egyszerű lapocskákból kis betlehemest is formázhatunk.

A rávalókat apróra vágjuk, (dió, mogyoró, mazsola) és előbb lekenjük tojás sárgájával, hogy ráragadjon, majd a díszítést rászórjuk. (ilyenkor sütőpapírral lefedve süssük, hogy a díszek ne égjenek meg!) 

Cukros tojáshabbal megtöltött tortanyomóval is díszíthetjük, ezzel ragasztani is lehet az elkészült lapokat.

A kész pogácsákat kikent kilisztezett tepsiben közepes lángon szárazra sütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg a mazsola.

Ha mézesünket karácsonyfadísznek szánjuk, sütés előtt kötőtűvel átlyukasztjuk a tésztát. Csomagolhatjuk celofánba is, vagy készíthetünk belőle spárgával és masnival átkötve apró mézes-halmokat, ha ajándékba szánjuk.

 

A süti a fán meg fog keményedni. Ha el akarjuk fogyasztani, tartsuk fémdobozban!