A mi karácsonyi menünk!

A mi családunkban most már több éve két fix pontja van a menünek, a leves -marhahúsleves - és a desszert - mákos guba vanília öntettel! A főétel változó de semmiképp nem túl kacifántos, finom, szerethető amit egy 5 éves kiskirálylány is szívesen eszik!

Marhahúsleves

Hozzávalók: 1 kg szép húsos-csontos marharész, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 darabka zeller, 1 darabka karalábé, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, szemes bors, só, petrezselyemzöld, zellerzöld, lestyán

A húst alaposan megmosom, egy nagy fazékban felteszem annyi vízzel ami bőven ellepi. A habját folyamatosan leszedem, majd mikor már nem képződik rajta újabb takarékra teszem. Beleteszem a megtisztított zöldségeket, a szemes borsot, sót és a zöldleveleket. Félig lefedve, hogy a gőz kicsit távozni tudjon, főzőm legalább 3-4 órán át.

Csigatésztával tálalom, a húst és a zöldséget külön tálon adom hozzá!

Füstölt sajtos-baconos csirkemell

Hozzávalók: 3 csirkemellfilé, 10 dkg füstölt sajt, 6 szelet bacon, 2-3 dkg vaj, só, bors

A csirkemellet megmosom, leszárítom és picit besózom. Közben a füstölt sajtot 3 egyforma darabra vágom, a bacont is előkészítem. A húsba oldalt egy zsebet vágok, beleteszem a sajtot, körbetekerem a baconnel és megszórom pici borssal. Egy tűzálló tálak kikenek a vajjal, beleteszem a tekercseket, letakarom alufóliával. 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütöm, leszedem a fóliát és még egy kicsit megpirítom.

Köretként én burgonyapürét és görög salátát kínálok hozzá mert ez a kislányom kedvence.


Mákos guba

Hozzávalók: 5 kifli, 2-3 dl tej, méz, vanília aroma, 15 dkg cukros darált mák

A kiflit karikákra vágom, a tejet a mézzel és a vanília aromával felmelegítem. Ráöntöm a kiflikarikákra és megszórom a darált mákkal. Alaposan összekeverem, ha szükséges még csorgatok rá egy kis mézet.

Tipp: Én vaníliaöntettel szeretem a legjobban, érdemes kipróbálni!