Szilveszteri lencseleves

A hagyományos, olcsó és egyszerű lencseleves ünnepi öltözéket kap.

Hozzávalók:

30 dkg lencse
15 dkg füstölt szalonna
2 db közepes vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
4 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
3 evőkanál olaj
só, bors

Elkészítés:

A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk 3 órára. A szalonnát feldaraboljuk és egy nagy edényben kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és közepes lángon együtt pirítjuk őket. Közben felkarikázzuk és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát és fehérrépát.

A megduzzadt lencsét leszűrjük, átöblítjük és azt is hozzáadjuk. Felöntjük két liter hideg vízzel. Először nagy lángon, majd ha felforrt, közepes lángon főzzük.

Beletesszük a babérleveleket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor minden megpuhult behabarjuk. Tálaláskor, aki szereti, tejfölt is tehet bele. Szilveszter éjszakáján pedig savanyú káposztával is ízesíthetjük, amit főzés közben kell beletenni, hogy a savanykás íz belefőjön a szilveszteri lencselevesbe.

[kapcsolodo_cikkek]