A Guruló Dollárok elmélete

Vannak emberek, akik akkor is szegények maradnak, ha milliókon ülnek a bankban, s vannak olyanok, akik akkor is gazdagok, ha egy ruppó nincs éppen a zsebükben. Nem a lelki értelemben vett, patetikus gazdagság-mítoszról, hanem arról a bizonyos "pénzszagról" beszélek, amit azonnal megorrol szinte minden civilizált országban minden felnőtt ember.

Dollár helyett persze bármilyen kompatibilis pénzegységet behelyettesíthetsz, az elmélet pénznemtől függetlenül működik.
Csóró vagyok, ments ki innen!

A csóróság nem a zsebedben csörgő pénzösszeg, hanem a gondolkodásmódod kérdése. Volt egy barátom – Isten nyugosztalja őt – aki bejárta a világot. Azt hihettük volna, hogy élvezi az életét, hogy jómódban telnek napjai, de valójában folyton kuporgatott. Mindig valakihez bekérte magát, úgy lakott, mert, bár lett volna rávaló, sajnálta a pénzt. Számos barátja lehetett volna így, de a visszahívás valahol mindig elmaradt a részéről. Végigjárt egy halom egzotikus országot, de vitte magával az olcsó lókolbászt a kispiacról, s azokban az években, míg rendszeres kapcsolatban voltunk egymással, mindig ugyanabban az ócska kabátban járt. Mindig elfogadta, ha főztem és megkínáltam, de soha nem hívott meg, hogy ő főzzön és kínáljon meg engem. Kuporgató kapzsisága eget rengető volt. Egyébként több budai villája volt ennek a fiúnak, amik kiadásából származó stabil hozamot költhette kényelmesen, s rendes bankbetétek is híztak a számláin. Mindig szegény volt, s azt hiszem a nagyon fényes utazásai ellenére sem volt soha boldog. Mindig azt leste, honnan mit lehet hozni haszonnal, s hogy hol spórolhat még egy keveset.  Végül szegény pár éve elhunyt. Amikor megtudtam, csak arra gondoltam: - Nincs puttonyos halott.Merre gurul az a dollár?

Tőled el, vagy éppen feléd? Néha így, néha úgy. A pénz áramlásának sajátja, hogy nem mindig egyformaképpen halad. Láttál már olyan görbét, amit a pénzügyi elemzők használnak? Egyszer a magasban, másszor a mélyben vannak a vonalak, viszont ők a középárfolyamokkal dolgoznak. Tudják, hogy ami egyszer fenn volt, az leeshet és ami leesett az felemelkedhet, akár aznap végére is így nem aggódnak. A középérték számít, még akkor is, ha vannak napok, amikor mélypont van, s akkor is, amikor toronymagasan járnak az árfolyamok. Az életünkben csak akkor lesz folyton túl alacsony az index, ha negatívan gondolkodunk pénzügyeink felől.

Az önbizalom alapja a guruló dollárok elmélete
A totális tudat, hogy a pénz hozzád fordul, s hogy az esetleges zivatar átmeneti, a tudat, hogy te mindent megteszel, amit lehet a pénz megszerzésének érdekében, önbizalmat ad. Az önbizalommal teli ember pedig sokkal hatékonyabban vonzza a pénzt magához. Ha el tudod hagyni a ficánkoló centek elméletét, vagyis hogy a kicsi is több mint a semmi és a saját árfolyamod alatt vállalsz dolgokat, akkor nem aprózod el vegyértékeidet, meg tudod tenni mindazt amire képes vagy – s el tudod várni a környezetedtől annak ellenértékét is.

A guruló dollárok azt mondják: elgurulunk, kamatozunk, visszajövünk.

Gáspár Kati

Kép:
piqs.de: Knipsermann - Banker