Variációk töltött gombára

Szeretem a töltött gombát! Variálható, elkészíthető előre aztán csak a sütőbe kell dugni és mire megterítek már lehet is enni! Holnap nálunk ez lesz az ebéd, ezért írok néhány ötletet mivel is lehet megtölteni!

Változatok:

Juhtúrós: 15 dkg juhtúrót kikeverek 1 tojással, 2 ek. tejföllel és ízesítem durvára őrölt borrsal. Elosztom a gombákba, bacondarabkákat teszek a tetejére.

Kakukkfüves-májas: 1 fej vöröshagymát apróra vágok, kevés olajon megdinsztelem. Ráteszek 20 dkg csirkemájat (megmosva, darabokra vágva) és együtt megpárolom. Ezután ízesítem sóval, borssal és kakukkfűvel. Botmixerrel összenyomom vagy villával töröm össze ( attól függően mennyire szeretnéd darabosra).

Tojásos-gombás: A kivájt belsejét és a tönköket használom fel ehhez a változathoz. Egy kevés pirított hagymára rádobom a gombát, megpárolom. Ízesítem sóval, borssal és ráütök 3 felvert tojást. Kicsit megsütöm de nem kell szárazra, ezt töltöm be a gombákba. Ezután mindegyik tetejére teszek egy picike darab vajat és készre sütöm!

Füstölt sajtos: 10 dkg krémsajtot kikeverek 1 tojással, 10 dkg reszelt füstölt sajttal és 1 gerezd reszelt fokhagymával.

Zöldfűszeres-fetás: 15 dkg feta sajtot összetörök, hozzákeverek 2-3 ek. tejfölt és ízlés szerint zöldfűszert. Én általában petrezselyemzöldet, oreganot, lestyánt és snidlinget vágok apróra de lehet próbálkozni más ízesítéssel is!

Sonkás-sajtos: 10 dkg sonkafélét 10 dkg sajtkrémmel aprítógépben összekeverek, ízesítem őrölt borssal, ízlés szerint más fűszerekkel is. Ezt teszem a belsejébe, a tetejére pedig reszelt sajtot szórok!

Tofus-paprikás: 20 dkg tofu (lehet sima és füstölt is), ezt összetöröm, kevés szójajoghurttal simára keverem. Piros színű kaliforniai vagy pritamin paprikát kis kockákra vágok és ezt keverem a tofuhoz, ízlés szerint ízesítheted friss zöldfűszerrel, durvára őrölt borssal, stb.

Használhatsz még füstölt tarját, más fajta gombát, több féle sajtot, ízesített szóját! Ízesítheted több féle hagymával, zöldfűszerrel! Csak a képzeleted szabhat határt!

Köretként kínálhatsz hozzá rizst, bulgurt, kölest vagy akár salátát is!

Tehát akkor nézzük mivel is lehet - szinte mindennel - tölteni a gombákat! Én ehhez általában csiperkét veszek, szép nagy kalapokat választok, a tönkjét kiszedem és kiskanállal még egy kicsit mélyítem is. Megtöltöm és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. Ezeknél az adagoknál 10 db közepes méretű darabra számoltam. (körettel 2-3 főnek elég hiszen elég laktatóak)