Egy lépéssel közelebb a magfúziós energiához

Eddig példátlan energiájú lézersugarat állítottak elő amerikai kutatók, ami kulcslépés lehet a magfúzió felé - jelentette be az amerikai Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hatóság (NNSA).

A világ legerősebb lézerével először juttattak el megajoule-nyi (MJ) energiát egy célpontba. A National Ignition Facility (NIF) névvel jegyzett szuperlézer a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban található, San Franciscótól mintegy nyolcvan kilométerrel keletre.

A futballpálya-nagyságú lézerrendszer 192 lézersugárból áll, amelyek mindegyike 305 métert tesz meg egy ezredmásodperc alatt, hogy egy pillanatban egyesüljön egy ceruzaradír nagyságú célponton, 111 millió Celsius fokon. Ez olyan körülményeket hoz létre, amelyek egyébként csak a csillagok belsejében uralkodnak. A fúzió demonstrálásánál az aprócska célpont kétféle hidrogén izotópot, deutériumot és tríciumot tartalmazott.


"A megajoule-os határ átlépése egy lépéssel közelebb visz bennünket a fúziós robbanáshoz" - tudatta közleményben Thomas D’Agostino, a testület munkatársa.

A kísérletekben végső soron olyan ellenőrzött magfúziós reakciókat kívánnak létrehozni, amelyeket eddig a Földön nem lehetett, és amelyek a Napban is végbemennek. A létrehozott folyamatban a hidrogén atommagjai egyesülnek, miközben energia szabadul fel. A folyamat várhatóan több energiát termel majd, mint amennyi lézerenergia szükséges a beindításához.