Buju Banton Grammy-jelölése ellen tiltakoznak a melegek

Egész oldalas újsághirdetésben tiltakoztak amerikai melegszervezetek az ellen, hogy a legjobb reggae-albumnak járó Grammy-díjra jelölték Buju Banton jamaicai énekest, aki - mint fogalmaznak - "egész eddigi pályafutása alatt a melegek meggyilkolására buzdított".

A 36 éves reggae-sztárt Rasta Got Soul című albumáért jelölték az arany gramofonra, a szakma talán legrangosabb elismerésére, amelyet vasárnap este adnak át Los Angelesben.

A Daily Variety című hollywoodi lapban pénteken megjelent hirdetés felszólítja a rendezőket, használják ki a televízióban élőben közvetített eseményt arra, hogy elítéljenek minden olyan zenét, amely "bátorítja vagy magasztalja az erőszakot bármely társadalmi csoport ellen".


Banton legvitatottabb számának, az 1988-as Boom, Bye Bye-nak a szövege a homoszexuálisok legyilkolására buzdít. Dalszövegei miatt tavaly a jamaicai sztár több koncertjét is törölték az Egyesült Államokban.

Melegszervezetek 2001-ben ugyancsak tiltakoztak Eminem rapper jelölése és fellépése ellen, mivel az ő számai is tartalmaznak homofób elemeket.

A Buju Bantonnak adott díj "kivételes gyűlöletteli munkásságának elismerése lenne" - olvasható a hirdetésben.

A reggae-énekes egyébként személyesen nem lehet ott a gálán, mert december 10-i letartóztatása óta az amerikai hatóságok vendégszeretetét élvezi a floridai Tampa börtönében kábítószeres bűncselekmény miatt; a márciusban kezdődő tárgyaláson védője arról próbálja majd meggyőzni a bíróságot, hogy Bantonnak nem állt szándékában kokaint vásárolni, az énekest úgymond az amerikai hatóságok csalták csapdába.