Cukorbetegek gyógyszerével fogyasztanák a tiniket

A II-es típusú cukorbetegség kezelésében használatos egyik gyógyszer a túlsúlyos tizenéveseknek is segíthet a fogyásban, feltéve, hogy végigcsinálják az életmódjukat megváltoztató programot - állítják amerikai kutatók.

Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine folyóirat februári számában megjelent tanulmány szerint az amerikai gyerekek közel egyharmada túlsúlyos vagy elhízott, ezért náluk magasabb a II-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

Dr. Darrell M. Wilson, a Stanford Egyetem gyermekendokrinológus és diabetológus professzora munkatársaival 77, 13 és 18 év közötti kövér tinit vont be a fizikai aktivitás növelését és az étrend ellenőrzését megcélzó programba. A tizenévesek egy része placebót, míg a többiek napi 2000 milligramm metformin XR-t kaptak.

A gyógyszer megnöveli a sejtek inzulinérzékenységét, így beindul a fogyás és az étvágy is csökken.

Egy év elteltével a tinik testtömegindexe (BMI-je) a metformin-csoportban 0,9-cel csökkent, míg a kontrollcsoporté 0,2-vel nőtt.

„A metformin biztonságos és a csoport jól tolerálta. Az eredmények azt mutatják, hogy a metformin fontos szerepet kaphat a serdülők elhízásának kezelésében” – olvasható a cikkben. „Azonban további hosszútávú vizsgálatokra van szükség a gyógyszer elhízással összefüggő betegségekre gyakorolt hatásával kapcsolatban.”

Bármely józan gondolkodású szülő egyetlen kérdést tenne fel: ha a gyermekem nem cukorbeteg, mégis erre való gyógyszert szed, akkor vajon a gyermek nem-e válik érintetté, érzékennyé a cukorbetegségre, később el tudja-e hagyni a gyógyszert gond nélkül, ha már beleszóltunk a rendszerébe? Reméljük a kutatók erre is meglelik a választ! - a szerk.

Medipress

(Fotó: Jackie - They Taste)