A párok 69 százaléka elégedett kapcsolatával

A párkapcsolatban élők 69 százaléka elégedett a kapcsolatával - derült ki az Ipsos felméréséből.

A válaszadók 73 százaléka harmonikusnak, kiegyensúlyozottnak ítéli férjével, feleségével való kapcsolatát, 19 százalék felemásnak értékeli házasságát, hullámzó érzelmekről számoltak be, 8 százaléknál pedig a konfliktusok dominánsak - közölte a piackutató cég szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A húszas éveikben járók és a 60 év felettiek 85 százaléka boldogságban él együtt párjával. A harmincas-negyvenes korosztály 67 százaléka harmonikusnak ítéli házasságát, 22 százalék "a vonzások és taszítások változatosságában" tölti a mindennapokat, 11 százalékuknál a folyamatos viszályok nehezítik az életet. A magasabb státuszban, jómódban élők házassága nyugalmasabb, mint a nehezebb helyzetben lévőké.

Az élettársakként együtt élők 62 százaléka kiegyensúlyozottnak minősíti párkapcsolatát, egynegyedük pozitív és negatív időszakok váltakozásáról számolt be, míg 13 százalék mindennapjait a békétlenség határozza meg. A házassági papír nélkül együtt élő párok kapcsolata akkor harmonikusabb az átlagosnál, ha kiskorú gyermeket nevelnek.

A konfliktusos helyzetben lévők 36 százaléka úgy érzi, hogy párjánál többet tesz a békés, rendezett hétköznapokért. Ezt a véleménycsoportot szinte kizárólag nők alkotják. Kizárólag férfiak tartoznak viszont abba a 22 százalékba, akik szerint nem ők, hanem feleségük, élettársnőjük jelenti a harmonikusabb együttélésük zálogát. A vitákkal terhelt kapcsolatok szomorú jövőjét vetíti előre, hogy csak a válaszadók 42 százaléka tapasztalja magánál és párjánál is a jobbító szándékot.

A harmonikus viszonyban élők 85 százaléka úgy ítéli meg, hogy társával azonos mértékben járul hozzá a családi idillhez. A felemás, néha békés, máskor vitás viszonyokban is van közös törekvés a kiegyensúlyozottabb élet megteremtése, a megkérdezettek 72 százaléka próbálkozik vele.

A rossz házasságok és élettársi viszonyok javításáért a nők vállalják a nagyobb részt, s ezt nemcsak ők látják így, hanem a férfiak is elismerik - ezek a legfontosabb megállapításai annak a személyes kérdezés módszerével készült közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt héten végeztek az Ipsos munkatársai, a házasságban vagy élettársi kapcsolatban élőket reprezentáló 1000 fő segítségével.