Valentin-napi kérdőjelek: Te hogyan bújsz ki a szerelem alól?

A szerelem amolyan begyepesedett szokássá válik. Ne gondold alapnak, nem magától értetődő. Ha megérint, akkor már kivételesen szerencsés vagy!

A szeretet mindenhol ott van. Mégis minek egy agyonajnározott amerikaias ünnep - ami ráadásul nem is munkaszüneti nap - , hogy a válság idején az utolsó összekuporgatott forintjainkat is kicsalják rafinált marketing trükkökkel? Szeretnék pár félreértelmezett sztereotípiát eloszlatni ezzel kapcsolatban. 

Nem egy cucc a lakásban

Ha a szerelemre idézőjeles régi bútordarabként tekintesz, ideje lenne lomtalanítani. A szerelem nem magától értetődő. Ne vedd alapnak, hogy szeretve vagy és szerethetsz valakit. A szeretetet nap mint nap meg kell újítani. Ebből fakad gyönyörűsége és mélysége. Ki kell alakítani magunkban azt a képességet, ami folyamatosan meglátja a világban, önmagunk szűrőjén át a párunkban a szeretni valót. 

Ez egy régimódi történet

Ha pedig a hagyomány, az ünnep eredetére derítünk fényt, kitűnik, hogy a Valentin napnak semmi köze az amerikaiakhoz. Ez egy ókori római legenda, Valentin papról, aki titokban összeadta a szerelmeseket, holott II. Claudius császár megtiltotta a harcba menő férfiak házasságkötését. Ha jobban belegondolunk, ez valójában a házasságban megélt szerelemnek az ünnepe. Sokan félnek, ódzkodnak a házasságtól, mert az a sztereotípia él bennük, hogy azzal a papírral elvész a spontaneitás varázsa, elvész a szerelem pillanata, elveszik a felfedezés öröme, elveszik a boldogság. Ha más nem is, legalább a Valentin nap arra emlékeztet bennünket, hogy legyünk résen minden nap és aktívan figyeljünk oda a párunkra, mit szeret, minek örülne, mit csinálna szívesen, mivel töltené az idejét, mit szeretne kipróbálni, és még sorolhatnám... Ennek kell ünnep? Szerintem ha már van, jó ha van, de semmiképpen sem szeretem az elkereskedelmiesedett ünnepeket, legyen az Karácsony, Valentin nap, Halloween, vagy akár a Húsvét. Mindegyik mögött csodálatos hagyomány áll, valamennyiük üzenete az, hogy figyelj oda szeretteidre, figyelj a bensődre, figyelj a szeretetre.
 
Annyi jó  ötlet van, ahogyan meg lehetne ünnepelni a szerelmet, melyik nap iktatnánk be, mikor vennénk komolyan, ha nem lennének ünnepek a naptárban? Mindegyik nap találnánk ezer más elfoglaltságot, csakhogy ne kelljen szembenézni önmagunkkal, a párunkkal, a családunkkal. Ha vállalkozó vagy, azért, ha alkalmazott, akkor azért. Mindig van más, mert a kerék pörög és talpon kell maradni.

A napod végén
Minek a munka, ha nincs kivel megosztani a sikert? Minek a hajtás, ha nincs kit átölelni a nap végén? Valentin nap nélkül is lehet élni – de vajon érdemes?