Hitler-festmény függhetett Freud rendelőjében

A pszichoanalízis zsidó származású atyja, Sigmund Freud rendelőjének falán ott függhetett Adolf Hitler egyik festménye - adta hírül pénteken a The Daily Telegraph internetes kiadása.

Egy brit aukciósház árverésre bocsátja a náci diktátor egy 1910-ben datált akvarelljét, amelynek a hátoldalán lévő felirat arról tanúskodik, hogy a festmény a pszichoanalitikus bécsi rendelőjéből származik.

Freud az 1910-es években az osztrák fővárosban élt, így elképzelhető, hogy a festményt ő vagy egyik munkatársa vásárolta meg a tengődő festőtől. Hitler akkoriban képek és képeslapok eladásából próbálta fenntartani magát.

A 20X10 centiméteres kép egy templomocskát ábrázol, hegyekkel a háttérben, rajta a szignóval: A Hitler 1910. A hátoldalán a "Studio Medico Sigmund Freud Vienna" olasz nyelvű felirat olvasható. A festményt a második világháború után egy amerikai katona vitte Itáliába, akinek azt mondták, hogy az Freud rendelőjét díszítette.

A két ismert személyt összekötő festmény felveti azt a meghökkentő lehetőséget, hogy Freud és Hitler akár ismerhette is egymást, mert ugyanabban az időben éltek Bécsben, s mert utóbbinak zsidók nyújtottak segítséget képei eladásához. A pszichoanalitikus a harmincas években Angliába menekült a nácik elől, s ott is élt haláláig.

"Sohasem tudjuk meg teljes bizonyossággal, hogy a festmény valóban Freudé volt-e" - jelentette Richard Westwood-Brookes, a Mullock aukciósház szakértője.

A Mullock 10 ezer dolláros kikiáltási áron, március 2-án bocsátja árverésre a festményt Ludlow városban, a nyugat-angliai Shropshire megyében. Az eladó egy olasz állampolgár, aki annak idején az amerikai katonától vette meg a képet. Westwood-Brookes szerint a mű Hitler 1910 körüli korszakának tipikus terméke.

"Köztudomású, hogy Hitler népszerű volt a bécsi zsidó közösség körében. Zsidó emberek segítettek neki festményei és rajzai eladásában, ami a 20. századi történelem egyik legironikusabb ténye. Ez jóval a náci párt létrejötte előtt volt és sokkal azelőtt, hogy Hitler undorító antiszemitizmusa a felszínre tört volna" - mondta a brit szakértő.