Minden idők legnagyobb brit lottónyereménye

Minden idők legnagyobb brit lottófőnyereményét ütötte meg egy még ismeretlen szerencsés, aki 56 millió fonttal (17 milliárd forint) lett gazdagabb a hétvégi húzás után.

A EuroMillions nevű, kilenc európai országban játszott nemzetközi lottójáték halmozódó főnyereménye 112 millió font (34 milliárd forint) volt, de ez két nyertes szelvény között oszlik meg; a jackpot másik fele egy spanyol lottózóé.

Az újdonsült brit lottó-multimilliomos nyereményhányada is azonban elég ahhoz, hogy az illető - ha egyedüli játékos - felkerüljön az ezer leggazdagabb brit listájára.

A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről évente közzétett gazdagsági rangsor - Rich List - tavaly ugyanis 55 millió fontos alsó vagyonértékről indult. A vezető brit vasárnapi lap már közölte, hogy a gazdasági válság miatt az áprilisban esedékes idei lista bekerülési küszöbe ennél valamivel alacsonyabb lesz.

Az 56 millió fontos EuroMillions-jackpot az egyetlen szelvénnyel valaha elért legnagyobb brit lottónyeremény. Tavaly novemberben ugyanezen a játékon brit lottózók megütöttek egy 91 millió fontos (27 milliárd forintos) főnyereményt, de az két szelvény és összesen kilenc játékos - hét liverpooli telefonos ügyfélszolgálati alkalmazott és egy (addig) szerény körülmények között élő walesi házaspár - között oszlott meg.