A férjek a leghaszontalanabb "szerzemények" között

Bárkivel előfordul, hogy pillanatnyi kísértésnek engedve valamilyen teljesen felesleges dolgot vásárol, ám egy oroszországi felmérés szerint a férjek is a leghaszontalanabb "szerzemények" listájára kerültek.

A SuperJob.ru fejvadászcég az aktív korú népesség 2000 képviselőjét faggatta ki február elején arról, hogy mely tárgyakat tartja a leghaszontalanabbnak. Mint kiderült, az első helyre 6 százalékkal a különféle konyhai berendezések - kenyérsütők, kávédarálók, elektromos vízmelegítők, turmixgépek és hasonló eszközök - kerültek, amelyeket a reklám hatására vásároltak meg az oroszok. Ami a konyhai felszerelés további sorsát illeti, többnyire a friss szerzeményt eltették, hogy ne is lássák többet, vagy elajándékozták, esetleg kidobták.

A második helyre a rokonság került. A megkérdezettek 4 százaléka ironikusan felsorolta férjét-feleségét, anyósát-apósát, vejét-menyét. Ebbe a kategóriába kerültek a munkahelyi vezetők is.


Ugyancsak 4 százalékkal szerepel a haszontalan szerzemények listáján a ruhanemű, az oroszok 2 százaléka pedig a személygépkocsira voksolt: az utóbbi kategóriában az autóvásárlást bánók túlnyomó többsége Moszkvából és Szentpétervárról verbuválódott, ahol az óriási dugók keserítik rendszeresen a gépkocsivezetők mindennapjait.

Két százalék azoknak az aránya, aki a szobabiciklit és kondigépek vásárlását szánja-bánja. Két-két százalékkal részesültek a felesleges szerzemények listáján a különböző szépészeti eszközök, a háziállatok, valamint a mobiltelefonok.

A válaszadók 1 százaléka a bizsuk, kozmetikumok, cipők, DVD-lejátszók, játékok és játékkonzolok, sílécek és kerékpár megvásárlását bánja. Mások nem értik, hogy miért is mentek bele egy ingatlanvásárlásba, vagy mi késztette őket arra, hogy egy teljesen felesleges tanfolyamra, szakra iratkozzanak be.

A válaszadók 19 százaléka a legképtelenebb dolgokat sorolta fel, akadt olyan is, aki egy szökőkutat nevezett meg haszontalan szerzeményként.

Érdekes módon, a megkérdezettek 19 százaléka hite szerint soha sem vásárol semmit feleslegesen - vagy azért, mert mindent alaposan megfontol és megtervez, vagy azért, mert tulajdonképpen nincsenek haszontalan dolgok, minden szerzemény jó lehet még valamire, ha másra nem, arra, hogy a vásárlás pillanatnyi örömet szerezzen tulajdonosának.