Lézerágyúval lőnek szúnyogra

Lehet, hogy nem érdemes ágyúval vadászni verébre, de a jelek szerint a repülő vérszívók elleni harcban a lézerágyú lehet a megoldás.

A lézer már nem csak a sci-fikben, hanem a valódi haditechnikában is hatásos fegyvernek bizonyult, éppen a közelmúltban folytattak sikeres kísérleteket a rakéták indítás utáni lézeres megsemmisítésére. Az Intellectual Ventures Laboratory nevű kutatóintézet tudósai éppen ezért elérkezettnek tartották az időt, hogy bevessék az ígéretes fegyvert életünk megkeserítői, a szúnyogok ellen.


Eredményeiket élőben bemutatták a közelmúltban egy tudományos konferencián és az interneten is közé tették a szúnyogirtást bemutató meggyőző videójukat.

Az új módszer nemcsak érdekes, hanem fontos is. A szúnyogokat ugyanis rendkívül nehéz nagy tömegben hatásosan irtani. A vérszívó rovarok pedig nem csak bosszantóak, hanem veszélyesek is, hiszen ők terjesztik a maláriát és még számos más tömeggyilkos betegséget.

A szúnyog elleni lézerágyút az eBay aukciós portálon gond nélkül beszerezhető alkatrészekből rakták össze és most azon dolgoznak, hogy a megoldás gazdaságosságát növeljék. Azt tervezik, hogy ilyen berendezéseket állítanak fel Afrika malária sújtotta körzeteiben.