Fiatalon tartotta az egereket a kísérleti koktél

Antioxidánsokból és más tápanyagokból álló kísérleti koktélt etettek egerekkel kanadai kutatók, amely jelentősen csökkentette náluk az öregedés tüneteit - ismertette csütörtökön a LiveScience című internetes tudományos portál az Experimental Biology and Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.

A McMaster Egyetem kutatói által összeállított koktélba C, D és E vitamin, acetil-szalicilsav (aszpirin), béta-karotin, folsav, fokhagyma, gyömbérgyökér, ginkgo biloba, ginzeng, zöldtea-kivonat, magnézium, melatonin, kálium, csukamájolaj, lenmagolaj és tucatnál több egyéb alkotórész került.

A koktéllal táplált egereknél drámaian csökkentek az öregedés egyes jelei, köztük a memória, a motoros képességek és az érzékelés romlása, illetve az energiavesztés. A kutatók szerint az lehet a magyarázat, hogy a tápanyagok javították a mitokondriumok, a sejtekben található energiatermelő sejtszervecskék aktivitását.

David Rollo kutatásvezető szerint az eredmény annak köszönhető, hogy nem egy-egy anyagot vizsgáltak egymástól elkülönítve, hanem számos tápanyag elegyét.

Azt, hogy az egyes alkotóelemek mivel és milyen mértékben járultak hozzá a látványos "fiatalításhoz", a kutatók sem tudják pontosan.