Vezetés közben is lógnak a neten!

Minden huszadik brit autóvezető a volán mögött sem hagyja abba a Facebook, a Twitter és az ezekhez hasonló közösségi portálok használatát - derült ki a mobiltelefon használatról szóló sokkoló jelentésből.

Noha a vezetés közbeni mobiltelefon-használat szabályait a szigetországban már három évvel ezelőtt szigorították, még mindig sokan veszik semmibe a kézben tartott telefonra vonatkozó tilalmakat.

A sofőrök nemcsak hívásfogadásra használják a készülékeiket, hanem üzenetküldésre, internetezésre és Facebook- és Twitter-üzeneteik ellenőrzésére is - állapítja meg a YouGov piackutató által készített felmérés.


A 2100 megkérdezett 31 százaléka ismerte el, hogy fogadott már hívást, 22 százalék pedig kezdeményezett beszélgetést a volánnál. A sofőrök 28 százaléka jelentette ki, hogy vezetés közben szokott SMS-eket olvasni, 18 százalék üzeneteket is ír menet közben.

A felmérés legmegdöbbentőbb része szerint az autóvezetők 5 százaléka a Facebookon, Twitteren olvas bejegyzéseket, 2 százalék gyakran még üzeneteket is küld a közösségi portálokra.

A vezetők 3 százaléka levelei olvasására használja a netet, 2 százalék az aktuális közlekedési információkat, és az úti céljának megközelíthetőségét böngészi a telefon.

Néhányan azzal próbálták mentegetni magukat, hogy álló forgalomban vagy piros lámpánál használták netezésre készülékeiket, jóllehet a brit jogszabályok szerint a mobilhasználat még ilyen körülmények között is tilos. A szabályok szerint telefonálni csak a kezek használatát nem igénylő kihangosító készülékekkel lehetne.

A mobiltelefon-használat az autóban akkor a legbiztonságosabb, ha telefonálás előtt a sofőr járművét félreállítja - írja a The Daily Telegraph brit napilap.