Csinos az a kóró a kezedben, de tudod mit ünneplünk? A Nőnap

Te, Kedves Olvasó, tudod mi a Nemzetközi Nőnap eredete? Nem? Akkor meg mit ünnepelsz? (Vagy mit nem?) Honnan tudod, mire legyél (lehetsz) méltán büszke nőként?

„Ma épp Nemzetközi Nőnap van, ámbár nagyon kevesen tudják ennek a napnak az eredetét.

Sokan úgy vannak vele, hogy „már megint egy mondvacsinált ünnep, hogy a gyengébb nemnek megint alkalma legyen egy virágot, egy estét az étteremben stb. kicsikarni, nem elég nekem a főnök, a beosztott, a cég, a piac stb. helyzete…, még ez is.”


Vagy: „én így is-úgy is szeretlek, ezt teljesen felesleges külön megünnepelni!” Vagy: „minek ez az ünnep, nem szeretek ünnepelni, majd anyák napján úgyis felköszöntöm!”

Te, Kedves Olvasó, tudod mi a Nemzetközi Nőnap eredete? Nem? Akkor meg mit ünnepelsz? (Vagy mit nem?) Honnan tudod, mire legyél (lehetsz) méltán büszke nőként?


1857-ben 15 000 textilgyári dolgozó nő indított sztrájkot a jobb bérezésért és szavazati jogért New Yorkban. Megalakították az első szakszervezetet. 1910-ben tartották az első nemzetközi női konferenciát Koppenhágában, ahol megalapították a Nemzetközi Nőnapot. Később, 1911-ben, New Yorkban, a Triangle Shirtwaist Factoryben 146 nő vesztette életét egy munkahelyi tűzbaleset következtében. Mintegy 20 000 ingkészítő munkásnő vonult ki az utcára tüntetni, hogy a munkahelyek biztonságát növeljék, és a nőknek is egyenlő bért fizessenek. Ez tette fel a pontot az i-re, majd az Amerikai Szocialista Párt kezdeményezte a balesetről való megemlékezést, így 1911-re a koppenhágai egyezményben került mindez véglegesítésre.

Azóta ez a nap a történelem nőalakjairól emlékezik meg, akik társadalmilag, gazdaságilag, politikailag és történelmileg jelentős eredményeket értek el. Fokozatosan vezették be ezt az ünnepet minden országban, így 1965-ben Oroszországban is, sőt ott ez az ünnep azóta hivatalos munkaszüneti nap. Ezenkívül számos országban (Egyesült Királyság, Albánia, Algéria, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Burkina Faso, Kamerun, Kína, Kuba, Olaszország, Laosz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Macedónia, Moldova, Mongólia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Tádzsikisztán, Ukrajna, Üzbegisztán, Vietnam, Zambia) ezen a napon munkaszüneti napot rendeltek el. Magyarországon az él a köztudatban, hogy ez egy kommunista ünnep, és sokan pusztán a politikai hovatartozásuk miatt elvből nem ünneplik ezt a napot. 

 

Például Portugáliában és Romániában március 8-án a nők csak nőknek szóló vacsorát és összejöveteleket tartanak. Még Indiában is ünneplik a nőnapot, pedig ott – európai szemmel - igen cudar körülmények között élnek a nők. Ilyenkor egész napos rendezvényeket és felvonulásokat tartanak, hogy a nők erejét és társadalmi jelentőségét kiemeljék.