Húsvéti főtt sonka

Klasszikus húsvéti kellék, e nélkül nem ünnep az ünnep!

Főtt sonka:

hozzávalók 6 főre

    * 1,2 kg hagyományos füstölésű, sonka

tálaláshoz

    * tojás
    * ecetes torma

elkészítés

   1. A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk (hogy ne legyen annyira sós).
   2. Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje.
   3. Lassú tűzön kb. három és fél óra alatt puhára főzzük.
   4. A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni. A főzőlé tetején megdermedt zsiradékot kanállal leszedjük, s csak aztán vesszük ki a sonkát a főzőléből. Hűtőbe tesszük tálalásig.
   5. A sonka főzőlevében elkészített főtt tojást kínálunk mellé.