Hogyan kerüljük el húsvétkor a sonkának látszó tárgyakat?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt ajánlja, hogy alaposan olvassuk el a sonka néven árult húsipari termék címkéjét. Manapság egyre többet hallani a húsvéti élelmiszer-ellenőrző akciók során kirótt büntetésekről. Magas árat fizetnek a termelők azért, ha nem megfelelően szállították vagy tárolták a terméket, vagy ha a készáru eredete nem igazolható. Mi, fogyasztók pedig magas árat fizetünk - egészségünkkel - ha jóízűen elfogyasztjuk a húsvéti sonkának látszó eledelt.

Mit árulnak sonka néven?
Az igazi, sertéshúsból készült sonka hústartalma 100%. De a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása szerint hivatalosan sonka néven forgalomba hozható az alább olvasható alapanyagokat tartalmazó, összedarált, vákuumcsomagolt, préselt, darálékból sonkává formázott akár kötözött termék is.

A szakkönyv szerint
„formában vagy bélben hőkezelt sonkák lehetnek a különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött készítmények. Húspépbe ágyazott, legalább15 mm-es egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy füstölés utáni főzéssel vagy sütéssel készült termékek. A húsmozaik pácolt ín nélküli marhahús, és/vagy íntalanított és zsírtalanított baromfihús és/vagy ín és kötőszöveti hártya nélküli sertéshús lehet. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55%”, valamint az alábbi kémiai jellemzőknek kell megfelelniük:
Tippek sonka vásárlásához


A Tudatos Vásárlók Egyesülete sonkáról készült videója az alábbi linken tekinthető meg >>


Biztonságos sonkalelőhelyek pedig az alábbi linken érhetők el >>

A sonka körül nagy a fogalomzavar. A házilag, hagyományos technológiával készült sonka mellett a szó tulajdonképpen egy termékcsoportot is jelöl: pácolt húskészítményt. A sonka szó tehát elsősorban a hús egyfajta elkészítési módját jelenti. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy a boltban kapható szeletelt sonka jobban hasonlít a párizsihoz, mint az eredeti értelemben vett húsvéti sonkához.

A sonka a húson kívül tartósító, térfogatnövelő, illetve zsírtartalom-csökkentő anyagokat is tartalmazhat. Alább bemutatjuk, hogy melyek a leggyakoribb hozzáadott anyagok, és ezek milyen hatással lehetnek szervezetünkre.
www.tve.hu