Rák? A nevetés meggyógyít!

2001 augusztusában Floridában találkoztam a képen látható Kay Blais-zel. Elmesélte, hogy rákbeteg volt. Domján László cikke a nevetés jógájáról.

- Melyik szervedet támadta meg a betegség? – kérdeztem.
- A csontomat. Konkrétan az egyik lapockámat. Egyharmadát „elrágta”, eltüntette a rák.
- Számomra pedig egészségesnek tűnsz!
- Igen, meggyógyultam.
- Hogyan?
- Három dolog gyógyított meg: az orvosi kezelés, az agykontroll és a jóganevetés.
- Jóganevetés?! Az meg micsoda?
- Itt járt egy indiai orvos, dr. Madan Kataria, aki többször tartott nekünk csoportos jóganevetés-foglalkozást. Látszólag teljesen idétlen dolgokat műveltünk – grimaszokat vágtunk, bolondoztunk –, de mindettől én úgy elkezdtem nevetni, hogy szó szerint a földre estem, és gurultam a nevetéstől. Közben pedig olyan örömet éreztem, ami az orgazmus örömének kb. a tízszerese! Más is járt így a csoportból, nem csak én. Meggyőződésem, hogy ezek az önfeledt nevetések is hozzájárultak a gyógyulásomhoz.
 

Kay története hatására utánanéztem, mit lehet tudni a nevetés gyógyhatásáról. Kiderült, hogy komoly orvosi kutatás tárgya a téma, s a kutatást egy újságíró, Norman Cousins váratlan gyógyulása indította el. Norman súlyos autoimmun betegségben szenvedett, ami esetében csillapíthatatlan, intenzív fájdalommal járt. Orvos barátja őszintén közölte vele a kórházban, hogy nem tudnak rajta segíteni. Erre Norman a saját felelősségére távozott az ispotályból, kivett egy szállodai szobát, ahol reggeltől estig csak nagyon vicces, rejtett kamerás videofelvételeket nézett. És meggyógyult! Ő tehát nem „halálra röhögte magát”, hanem történetesen egészségesre…

Igen, a nevetés hozzájárul a gyógyulásunkhoz. Erősíti az immunrendszerünket. Ezért szívből ajánlom a betegeknek, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget arra, hogy minél többet nevessenek!

Aki pedig ki akarja próbálni a jóganevetést, Magyarországon is megteheti, bármelyik hahotaklubban. (Bármely internetes keresőbe a HAHOTAKLUB szót beírva nyomukra lehet akadni.)

Én néha elmegyek Feri bátyám hétkezdő hahotázására hétfő hajnalban hétkor. (A Gellérthegyen, a Sánc utcai parkban, ahol a filozófusok szobrai állnak.) Utána napokig feldobott vagyok. Ki lehet próbálni, ingyenes!

Jó nevetést!

dr. Domján László
www.agykontroll.hu