Fényérzékenység, napallergia

Máris tombol a nyár, a jó idő, azonban vannak, akik ezt nem tudják felhőtlenül élvezni: akik érzékenyek a napsütésr, akik nem tudnak hosszan a napon sütkérezni. Ugyanis a sokféle allergia között létezik napallergia is.

A fényérzékenységről

Az arra érzékenyeknél már a napfény hatására is apró, viszkető hólyagok jelennek meg a bőrön, melyek, ha elvakarják, könnyen kisebesednek.

Védekezni magas faktorszámú krémek használatával lehet. Olyan, patikában beszerezhető fényvédő készítményeket kell használni, melyeknek UV-A szűrő hatása is megfelelő. A készítményt napra menés előtt legalább 30 perccel kell felkenni, mert csak így tudja kifejteni tényleges fényvédő hatását. A bőrgyógyászok gyakran allergia elleni gyógyszert ajánlanak az ilyen esetekre is.

Ha a fényvédőkrém és a Nap együtt váltanak ki allergiás reakciót, akkor sajnos egyetlen megoldás a fény kerülése.
A napallergiáról

Sokan kifejezetten allergiás reakcióval reagálnak a Napra. Leggyakoribb a bőrdudorodás, kiütés, hólyagosodás és vörös foltok.

Néha az ilyen reakciók kozmetikumok, parfümök, növények, trópusi gyógyszerek, vagy napelleni védekezo szerek következtében lépnek fel.

Bizonyos gyógyszerek esetében is előfordul, hogy napozáskor kiütések jelennek meg a borön (pl.: fogamzásgátlók, ízületi gyulladás elleni szerek, antidepresszánsok). Egyes gyógyszerek és növények (paszternák, kapor, zeller) is fokozzák a fényérzékenységet.

Az esztétikai problémákon túl a legkellemetlenebb a viszketés, ami sokszor az elviselhetetlenségig fokozódhat. Olyan fényvédő szereket kell használni (még a megelőzésnél), amelyeknek UV-A szűrő hatása is megfelelő.

[kapcsolodo_cikkek] 

Érdemes tudni